Fiskalni savet, organ zadužen da kontroliše da li vlada Srbije poštuje fiskalna pravila prilikom formiranja budžeta i raspolaganja novcem, zvanično je izabran ove nedelje i, prema rečima predsednika te institucije, profesora Ekonomskog fakulteta Pavla Petrovića, prvi zadatak će mu biti provera Izveštaja o fiskalnoj strategiji, koji Ministarstvo finansija mora da pripremi do juna.


Prema njegovim rečima, u pitanju je dokument u kojem će država izložiti osnovne elemente budžeta za 2012. i glavne crte budžeta za 2013. i 2014. godinu, a posao Saveta je da proveri da li su planovi izneti u toj strategiji u skladu sa fiskalnim pravilima i da li su zasnovani na realnim pretpostavkama.

– Ranije je Ministarstvo finansija u aprilu pripremalo memorandum u kojem su bili sadržani isti podaci koji će biti izneti i u strategiji, ali je razlika u tome što je do sada taj dokument usvajala vlada, a od sada će ga razmatrati Skupština. To je pokušaj da se fiskalno planiranje ojača na srednji rok jer je do sada vlada znala da u aprilu može da donese memorandum u kojem se planira nizak deficit budžeta i svi ostali elementi se projektuju upravo kako bi i trebalo, a onda u oktobru, kada se počne sa izradom budžeta za narednu godinu, sve to promeni. Sada vlada neće imati tu mogućnost, pošto će strategiju usvajati Skupština i ona će morati da se poštuje. Fiskalni savet će posmatrati da li je realno očekivati da se ostvare pretpostavke o visini prihoda, rashoda i o deficitu koje bude navelo Ministarstvo finansija i daće svoje pismeno mišljenje o tome, a ako bude potrebno, obratićemo se i Narodnoj skupštini – objašnjava Petrović.

Prema njegovim rečima, najverovatnije je da će fiskalna strategija biti u skladu sa modelom rasta koji su zajednički napravili stručnjaci okupljeni oko Fonda za razvoj ekonomske nauke i biltena Makroekonomske analize i trendovi, a čiji su glavni autori bili upravo Petrović i Stojan Stamenković. Kako napominje Petrović, to znači da bi strategija trebalo da uključi smanjenje budžetskog deficita za oko 0,75 odsto naredne godine, što znači da bi manjak mogao da bude 3,3 do 3,4 odsto BDP.

– Ostaje pitanje usklađivanja plata i penzija. Prema fiskalnim pravilima, u aprilu bi trebalo da se ova primanja povećaju za iznos inflacije u protekla tri meseca što bi moglo da bude oko 4,5 odsto. Plate i penzije treba da se usklađuju sa inflacijom i polovinom rasta proizvodnje, što ne bi ugrozilo makro stabilnost, pošto, iako nije dobro imati inflaciju, ona dovodi i do većih prihoda u budžetu, tako da povećanje plata i penzija neće poremetiti stabilnost – kaže Petrović.

Osim fiskalne strategije, Savet će se baviti i kontrolom punjenja i trošenja budžeta, a u slučaju da Vlada zbog rekonstrukcije bude primorana na rebalans budžeta, Savet će morati da ispita i taj dokument, kako se ne bi dogodilo da vlada rebalansom uvrsti neke nepredviđene stavke koje nisu u skladu sa fiskalnim pravilima.

Dovoljno sredstava

Prema Petrovićevim rečima, država je odobrila značajna sredstva za rad Fiskalnog saveta, koji će moći da angažuje do 19 ljudi. Savet će dobiti prostorije u zgradi Narodne banke Srbije na Slaviji, pošto je Petrović insistirao da ova institucija i fizički bude odvojena od Ministarstva finansija. „Za početak ćemo se oslanjati na analize NBS-a i Međunarodnog monetarnog fonda, na koje ćemo dodati sopstvena istraživanja, a moći ćemo i da angažujemo spoljne stručnjake“, dodaje Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari