Šta je Miloš Vučević rekao povodom najave Milojka Spajića da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici? 1foto: Printscreen

Premijer Srbije Miloš Vučević naveo je za TV Pink da odluku Crne Gore da glasa za Rezoluciju o Srebrenici ne vidi kao prijateljski gest, te da će to pokvariti odnose sa Srbijom.

Kaže da Vlada Crne Gore vodi nezavisnu politiku i da Srbija ne može da joj određuje poteze.

„Moraju da budu svesni da ovom najavom ne čine ništa dobro za odnose Srbije i Crne Gore, naprotiv“, naveo je.

On kaže da nema ništa protiv da neko vodi evropsku politiku, ali da ne smatra da je evropska politika proglasiti najmanje trećinu svojih građana da su deo genocidnog naroda. Besmisleno je reći da rezolucija ne nosi stigmatizaciju naroda, rekao je on i dodao da iz nje proizilaze političke i pravne posledice po Srbiju i Republiku Srpsku.

„Mi Srbi moramo da razumemo bol Bošnjaka i drugih naroda. Da razumemo da u Srbrenici deo Kao što Bošnjaci moraju da razumeju našu bol zbog Bratunca ili proterivanja preko 100.000 Srba u Sarajevu, ili da razumeju svi oni kakva smo stradanja pretrpeli u Drugom svetskom ratu, od Jadovna, Jasenovcu, Broda na Drini“, rekao je on.

Odluk Vlade Crne Gore i durgih u regionu pokazuju kakav odnos imaju prema Srbiji i koliko su nezavisni, a sa tom odlukom će suštinski baciti krivicu na najamnje trećinu stanovništva u Crnoj Gori koji se izjašnjavaju kao Srbi. Očekuje veći procenat onih koji će na popisu u Crnoj Gori reći da govore srpskim jezikom, dok će SPC biti

„Moram da vodim računa i ne smem da dajem olake ocene, nadam se da je Vlada Crne Gore svesna odluka koje donosi, a sada da li je neko prozapadni… Šta kada ste prozapadni morate da kažete da su Srbi genocidni narod? Nadam se da to nije biop kontekst izjve gospodina Spajića, jer ne znam šta je suština kad neko kaže da je prozapadni. Za mene je besmislena odrednica, ali valjda neko ima potrebu da se nekome dokaže“, navodi premijer.

On je ocenio da iz Rezolucije proizilazi da je Republika Srpska genocidna tvorevina, i da onda na tridesetogodišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma neko zatraži reviziju i ukidanje ovog BiH entiteta

Poručio je da je noć najtamnija pred svitanje i da veruje da će svanuti jedna dobra zora, dan, srpskom narodu.

„Ne smemo da se obeshrabrimo, da izgubimo veru i volju“, naveo je.

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je danas da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za Rezoluciju o Srebrenici, a nema ništa ni protiv podrške eventualnoj rezoluciji o Jasenovcu. Ova najava izazvala je negativne reakcije stranaka koalicije Za budućnost Crne Gore, koje su deo vladajuće većine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari