Voćar iz Kisača prodao jabuke po 42 dinara, za dva dana u marketima koštale su čak 129 dinara: „Kome ide razlika?“

Ostavite komentar


  1. 26 do 30 prskanja , pa da mi platis ne bih je uzeo, a privatni market moze da stavi marzu koliku zeli ako ima budala koji ce to kupiti i jesti..cuj 90% prva klasa…Prva klasa je jabuka koja nije videla otrova, koju crv hoce, koja ima ukus i miris kad je uberes.

  2. Увознички лоби ведри и облачи. Заједно са банкарским, апотекарским и продавцима (хе, хе, „продавци“) оружја. Њихови су политичари, полиција, тужилаштва и судови. Ми можемо само да посматрамо шта се догађа. Не дај боже да неко само проба да направи проблем. Ту су медији да га прегазе.

  3. Meni je ovde glavni šok da se jabuka prska 30 puta po sezoni. Tačnije, i nije šok, šta i ja pričam…

  4. Iako sam na strani poljoprivrednika ima tu par detalja:
    – cena u marketu je sa pdv
    – svoje jabuke je prodao na lokaciji bez troškova prevoza i distribucije
    Jeste previše ali naslaže se

  5. Nisu poljoprivrednici potcenjeni, već vlast krade te ljude! Čitava mafijaška šema je napravljena kako vlast da te ljude prevari i pokrade.
    Nazovite ovu kriminalnu pojavu pravim imenom, i tek onda će biti šanse da se izborimo protiv nje.

  6. Ono što je takođe zanimljivo, a vidi se iz teksta, jeste podatak da se jabuka prska 26 do 30 puta. Samo zdravo i ekološki!

  7. Dobro da se neko setio da pokrene ovu temu. Stanje na pijacama je takvo da ćemo uskoro jesti „naše stančiće“ u Beogradu.

  8. Bespotrebno zapajiv tekst. Niko ne racuna: cenu transporta, skladistenja, prodaje koja ukljucuje cenu rada, zakup trgovinskih objekata, cenu kapitala, otpad, rizik koji placaju trgovci. Ne kazem da su slajni, ali poljoprivrednici treba vise da znaju o biznisu da bi osudjivali tek tako…

  9. Ko vama vodi tehnologiju prskanja kada to izvodite i do 30 puta u sezoni vegetacije jabuke od 180 dana,gde tretman izvodite svaki 6 dan.
    Ko vama vodi zastitu jabuke kad morate da prskate od 23-30 prskanja sto iznosi da svaki 6 dan prskate i to mladi zasad.Moje jabuke su u 24 god.prosle godine prskano je 11 puta ili 9 u vegetaciji.
    Ovde je problem za potrosacd,jer vlast nije donela uredbe kako struka i inspekcija treba da ucestvuju u proizvodnji svih vrsta hrane.

  10. Vlast u Srbiji štiti hajdučiju i urušavanje tržišta, jer su i sami ogrezli u pljački naroda.

  11. Nije važno uzgajaš li jabuke nego imaš li koga ko će ti dobro prodati…jer ako nemaš naje….o si .I tu je kao kod maline je najvažnije takozvana mafija .Oni ništa ne rade samo trguju …i to po njihovim pravilima…

  12. Нико нам није крив што сте ви прва а ми задња карика у ланцу. Код нас је битно ухватити се у средини „кола“, кец и коловођа на крају плате музику !

  13. Urediće se tržište kada se proizvođači dogovore da ga urede i da obezbede za sebe ceo sistem, od uzgoja do prodaje. I kada se ujedine ne nivou cele Srbije i stanu uz studente, opoziciju, sve koji ovoj zemlji zaista žele dobro.

  14. Iznesite vašu robu na pijace\ulice i prodajte jabuke za 80 din. Prodaćete sve za nekoliko dana.

  15. Radi nešto drugo .Zašto država da vam vraća novac koje koristi imaju ljudi iz čijih džepova su uzete te pare.Dobio si poklon i buniš se, zašto meni ne da neko novac.

  16. Od tvojih jabuka deci porastu brkovi u petoj godini a starima oči svetle.Ti trebaš da platiš ljudima da ne jedu taj otrov.Ja moje voće prskam u ramo proleće plavim uljem( na bazi bakra) i posle ima ekološki preparat isto na bazi bakra koji ne oštećuje cvet .A imam i stare sorte jabuka i grožđa koje se ničim ne prskaju.Zasadi takve sorte i da vidiš ima sam da ih prodaš po duplo većoj ceni da nadomestiš što ne rode toliko ko ove tvoje otrovne.

  17. „Računajte da tokom sezone, od cvata do berbe, imamo 26 do 30 prskanja…“
    Pa ovo ni Bordžije nisu radili.

  18. Pa protestvuju širom EU zbog toga već koju deceniju. Lidl na primer kaže kupujem sve ali po toj i toj ceni. Ali oni bar i nude kao nešto jeftinije, ali i to ide tako što se daju vrlo male cene u nabavci proizvođačima. Naravno, ne idu kapitalizam i komandna ekonomija zajedno i vrlo je to pitanje teško regulisati. Obično to urade sami proizvođači koji se udruže na nacionalnom nivou i dogovaraju pa zajedno pregovaraju minimalnu cenu u otkupu. Mada i to treba organizovati na nivou i uz saglasnost države.

  19. Dotični voćar nema niti može da proizvede sorte jabuka /Kiki,Modi/ koje koštaju koliko ste naveli u tekstu.
    On kao i većina drugih uzgaja tkz.Ajdare koje koštaju mnogo manje.
    42 DIN/kg za koliko je dobio za svoje jabuke je Odlicna cena.
    E sada neka mu neko objasni da je njegova cena za ko zna koliko tona preuzetih odjednom a cena u supermarketima je za 1 kg.Neka razmisli o čemu priča.

  20. Zemljoradnik na primer proda kupus po 10 dinara po kg veletrgovini a ja kad mu dođem u avliju od mene traži 40 din. A na pijaci veletrgovci prodaju po 30 din kako to objašnjavate

  21. Procitah tekst, procitah komentare.
    Upada u oci kolicina komentara o 26-30 prskanja, gde vecina misli da je covek prskao nasumice, kako mu se cefne.
    Zalosna istina je da je ovo zaista neophodno da se dobiju jabuke, onako koako ih vidimo u radnjama: kolicinski, bez crva i tako dalje.
    Inace prska se protiv raznih vrsta stetocina: jedne napadaju list, druge cvet, trece zametak, cetvrte plod…gusenice, crveni pauci, plesni, lisne i stitaste vasi…
    Bez prskanja bukvalno na stablu jabuke ne ostaje nista!
    Ja sam imao stablo jabuke koje NIKAD NI SA CIM nisam prskao. Prosto, zatekao je pored kuce i nikad nisam imao vremena da se bakcem sa tim.
    U dvadesetak godina, rod je iznosio po desetak iskrivljenih, crvljivih plodova. Dakle, ne cak ni desetak kilograma, desetak jabuka!
    Samo je jedne godine, ‘nicim izazvano’ -ostalo na granama, sazrelo i nije bilo crvljivo – 30 kilograma!? Bila valjda godina kada su vremenski uslovi sasvim slucajno potrli u pravim trenucima stetocine?
    U zivotu nisam jeo ukusnije jabuke od tih, ali 30kg podeljeno sa 20 godina je prosecan rod od 1.5 kg godisnje…
    Koliko bi jabuke kostale da je rod 20 puta manji, a kvalitet 10 puta manji?
    Dzabe, ljudi! Ima nas bar deset puta vise na planeti nego sto bi trebalo da bismo ‘ziveli u saradnji s prirodom’!

  22. Ovo su posledice odnosa vlasti i poljoprivrednika koje nisu uradjene izmedju njih i potrosaca.Dasmo u EU do ovoga nebi doslo,ovaj poljopribrednik bi bio u sistemu zadruga koje poseduju svoje hladnjace i prodajnog menadzera.Kad je proizvodnja u pitanju ona bi bila pod madzorom strucnih sluzbi,kao i inspecijskog nadzora,za te poslovo vlast daje subvencije.Nadjem je kupac za 50 t jabuke,ponuda proizvodjacima prihvata tu cenu.Tokom.vegetacije gde je potreban tretman protiv neke stetocine odvija se isto remeno u 1-2 dana u citavoj nadleznosti te sluzbe.Posle tretmana poljopribrednici odbacuju ambalazu u kontejner za tu namenu ,ne drze to u dvoristima ili nacaju po jarugama,sumarcima i pored puteva.Svaki podatak iz ovih radnji mora se uredno voditi jer to kontrolise inspekcija.
    Posto nismo u EU ove stvari u proizvodnji prodaji icice jos godinama.

  23. Od svih (dobronamernih) komentara izdvojio bih onaj koji je napisao „Ajaj“ ! U njemu je sve rečeno i ja ga pitpisujem !!!

  24. On je sve to lepo zaleci se ispricao. A ja mislim da na njegovim jabukama treba da pise koliko puta su prskane, ne znam ko bi ih onda kupio. I vi poljoprivrednici ste radili u Srbiji razne blokade, sve pod palicom radikala. Sad vam oni vladaju, koje obecanje su vam ispunili?

  25. Marze u megamarketima su od 50 do 150 posto.Za one naivne I lakoverne prave se vikend ili nedeljne akcije,I to za mali broj artikala. Pametni kupci pazare u manjim radnjama.

  26. Pa liberalni kapitalizam je na sceni. Za to smo glasali i dobili. A on donosi večćinu siromašnih i manjinu bogatih.

  27. Trecina robe propadanje tako da nabavna cena skače na 70 dinara . Pa se doda previz utovar istovar 10 dinara. Pa se doda marža 30% i dodjemo do 104 dinara . Porez je 10% i to je 115. Banke za provizije i kartice uzme 4 % i dolazimo do 120 dinara . A oni u proseku prodaju za 110 dinara. Te onda marža pada na svega 14 dinara po kilogramu za plate, doprinose , zakup, investicije , kredite, firmarine , amortizaciju , reklame ….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.