"Majka svih laži"Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Srpska premijera filma „Majka svih laži“ (Kadib Abyad) u okviru Beldocs festivala, u kategoriji „Udarni termin“, održaće se 25. maja u 20 i 30, u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova).

17. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs počinje 22. i traje do 29. maja, a program je sačinjen od više od 100 ostvarenja, među kojima je i arapsko-marokanski film „Majka svih laži“.

Dokumentarac iz 2023. godine režirala je, napisala, producirala i montirala Asmae El Moudir.

Film istražuje rediteljkinu potragu za istinom u njenom porodičnom poreklu, kombinujući ličnu i nacionalnu istoriju. Reč je o koprodukciji Maroka, Egipta, Katara i Saudijske Arabije.

Sinopsis filma predstavlja mladu marokansku filmsku rediteljku koja želi da zna zašto ima samo jednu fotografiju iz detinjstva i zašto devojčica na slici čak i nije ona. Zato odlučuje da istraži prošlost i njene misterije tako što će napraviti ručno rađenu repliku kvarta Kazablanka u kojem je odrasla. Na taj način, polako počinje da odmotava slojeve prevare i namernog zaborava koji su oblikovali njen život.

„Zapanjujuće i srceparajuće“, termini su koje je Variety magazin upotrebio da opiše ostvarenje „Majka svih laži“.

– Nastajući kao zajednički eksperiment umetničke terapije i poetske vežbe u pripovedanju priča, „Majka svih laži“ je bolno delo. Ne samo zbog emocionalnog iskopavanja koje El Moudir sprovodi sa svojom porodicom, koristeći rekvizite, figure i podsticaje da iznese nasilnu prošlost koju mnogi ubrzo radije zaboravljaju, već i zato što ističe, u svom kvazi-animiranom spektaklu, zajedničku umetničku viziju o tome kako funkcioniše sećanje. Kako nam se kasno u filmu kaže, „Ne merimo koliko ćutanje boli dok ne progovorimo“ – to je vrsta poetske izjave koja obeležava ovaj dokumentarac – beleži Variety, u recenziji ovog dokumentarca.

„Majka svih laži“ do sada je prikazivan na festivalima: Sidnej film festiva, na Festivalu u Kanu, Durban internacionalnom film festivalu. Na sajtu Rotten tomatoes ocenjen je sa 100%, a na IMDB je navedeno da je film odneo 11 nagrada i 14 nominacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari