Vlada Srbije juče je najpre usvojila, a potom su i njeni predstavnici potpisali memorandum o saradnji sa kompanijom Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Saradnja se odnosi na oblasti naprednih tehnologija poluprovodnika i čipova, vazduhoplovnih tehnologija, telekomunikacija i obnovljivih izvora energije.


„Srbija će postati malo balkansko čudo ako u saradnji sa UAE do kraja sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i delova za avione“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa kompanijom iz Emirata. On je ovo ocenio kao samo „još jedan korak napred u plodnoj i korisnoj saradnji sa UAE“, a formiranje centra kao uvod u pravljenje fabrike čipova, „ukoliko pokažemo da smo dovoljno sposobni i da imamo dovoljno ljudskih kapaciteta“.

Zamenik predsednika Komiteta za saradnju s UAE Mlađan Dinkić rekao je juče posle sastanka sa direktorom Mubadale Haldunom Kalifom Al Mubarakom na Elektrotehničkom fakultetu da je ova kompanija spremna da u Srbiji gradi naučno razvojni centar za buduću fabriku čipova, ali da traži da iza tog projekta stane i Vlada Srbije. „Mubadala je spremna da izgradi naučno razvojni centar u kome bi zaposlila 50 do 100 mladih stručnjaka iz Srbije“, rekao je Dinkić.

On je najavio da bi tek posle toga trebalo da se napravi studija izvodljivosti za fabriku čipova u Srbiji. „U narednih osam do deset nedelja je rok za pravljenje obavezujućeg ugovora, nakon čega će početi formiranje centra“, rekao je on. Predstavnici Mubadale od vlasti u Srbiji zatražili su da obezbedi dobar naučni kadar, kao i da Vlada stane iza formiranja naučnorazvojnog centra.

Prvi let Er Srbije za Abu Dabi 26. oktobra

Beograd – Prvi let avio-kompanije Er Srbija za Abu Dabi biće 26. oktobra, najavio je juče potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Er Srbija, kako je ranije najavljeno, za Abu Dabi leteće četiri puta nedeljno. Vlasnici Er Srbije su Vlada sa udelom od 51 odsto i avio-kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kredit od 100 miliona samo prethodnica

Vučić je, kako je istakao, kasnije tokom jučerašnjeg dana trebalo da se sastane sa predstavnicima Mubadale iz Ujedinjenih Arapskih Emirata radi dogovaranja detalja oko otvaranja razvojno-istraživačkog centra za industriju poluprovodnika. Prema njegovim rečima, u narednih desetak dana trebalo bi da bude finalizovan posao oko ulaganja od 100 miliona evra u srpsku poljoprivredu, dok bi o kreditu od dve do tri milijarde evra dogovor trebalo da bude postignut tokom predstojeće posete šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari