Vučićev "crveni karton" za Obradovića 1Foto FoNet

– Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović smenjen je na jučerašnjoj sednici Vlade – saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije. Kako Danas ekskluzivno saznaje, u narednom periodu sa pozicije v.d. direktora EPS-om će rukovoditi Aleksandar Trifunović, član Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije.

Iz šturog saopštenja Kancelarije ne vidi se koji su argumenti bili presudni za ovakvu odluku, ali se o njoj već neko vreme govori, posebno nakon spekulacija da je premijer Aleksandar Vučić nezadovoljan njegovim rukovođenjem EPS-om. Vučić mu je, u zvaničnoj verziji, zamerio što je u toku sprovođenja mera štednje Obradović za potrebe preduzeća kupio dva automobila marke „audi“. Vučić je takođe bio nezadovoljan i procesom restrukturiranja EPS-a koji je sprovodio Obradović, što je i izjavio tokom svog nedavnog gostovanja na Radio-televiziji Srbije. Tom prilikom Vučić je rekao da je do zastoja u restrukturiranju došlo zbog toga što su radnici EPS-a tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža. Nakon toga su zaposleni u tom preduzeću svoje zahteve spustili na 900 evra, ali to nije smirilo napetost, jer zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine najviše do 300 evra po godini staža.

Razloge za smenu Aleksandra Obradovića treba tražiti i u kritikama na račun čitavog javnog sektora i njegove spore reorganizacije, koju je izneo MMF prilikom nedavno završene revizije stend baj aranžmana, ali i pre dva dana Fiskalni savet, koji tvrdi da loše poslovanje tog preduzeća predstavlja najveći rizik za javne finansije Srbije. U Savetu čak sumnjaju da je EPS povećao, umesto da smanji plate zaposlenima, ali je u roku od nekoliko sati toga dana iz preduzeća stigao demanti.

Nesrećni konkursi

Iako je na početku mandata premijer najavio da će javna preduzeća voditi stručni ljudi izabrani na konkursima, izgleda da Vlada nema mnogo sreće sa tako dovedenim kadrovima. Na stranu to što je tek nekoliko konkursa bilo otvoreno za prethodne dve godine, tek početkom leta smenjen je tako izabrani direktor Agencije za privatizaciju, Ljubomir Šubara, sada je to stiglo direktora EPS-a, a na konkurs za Železnicu, koji je privukao veliki broj stručnjaka, direktor je izabran, i nekoliko meseci nakon toga, prilikom podele preduzeća na tri celine, njemu je pripala – četvrta, „ljuštura“ firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari