U prva tri meseca ove godine ključna ministarstva koja vode infrastrukturne projekte nisu uspela da realizuju situacije kako je bilo planirano, izjavio je juče ministar finansija Dušan Vujović.

– Planirali smo 4,6 milijardi realizacije investicionih projekata tokom prva tri meseca, a ostvarili smo 2,6 milijardi – rekao je ministar gostujući na televiziji Pink, uz ocenu da je to jedina stavka gde je vlada podbacila.

Vujović, koji putuje u Vašington gde će prisustvovati prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, potvrdio je da je budžetski deficit snižen 2,5 puta smanjivanjem rashoda i povećanjem prihoda. On je, međutim, dodao da očekuje da od MMF-a čuje da je to dobar rezultat, ali da Vlada treba da sačeka pre nego što počne da slavi i pre nego što „krene da deli bilo šta što iz toga proizilazi“.

Ministar veruje da će Srbija nastaviti da ostvaruje dobre fiskalne rezultate, što će reći i MMF-u, kojem će predočiti i stav da struja ne bi trebalo da poskupi dok se u EPS-u ne sprovedu strukturne reforme.

– Mi sa svim merama koje idu u sklopu reforme EPS-a nešto malo kasnimo zato što EPS treba da bude podržan programom strukturnog prilagođavanja Svetske banke. Ne bi bilo dobro da se cene povećavaju mimo svih strukturnih mera. EPS treba da promeni svoju korporativnu strukturu, da postane efikasniji. Predlažemo da plan restrukturiranja bude prihvaćen 1. juna i da se onda u sklopu tog roka svi elementi, strukturni ciljevi i ciljevi sa cenama povećavaju, odnosno menjaju, u skladu sa tim programom – rekao je Vujović.

On je ocenio da postoji niz projekata u EPS-u koji su „nešto kasnili“ zbog vremenskih prilika i raznih drugih razloga, te da i „definicija programa restrukturiranja“ ovog preduzeća takođe „nešto kasni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari