Kineska vlada odobrila je Srbiji kredit od 340 miliona dolara za izgradnju termoelektrane Kostolac, izjavio je juče u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On je nakon sastanka sa kineskom delegacijom, rekao da ga je o tome obavestio član Stalnog komiteta Politbiroa CK Komunističke partije Kine i sekretar Komisije za disciplinu i nadzor Kine He Guoćijang.


„He Guoćijang je u svojstvu zvaničnog predstavnika kineske vlade saopštio da je Kina odobrila takozvani povlašćeni kredit za izgradnju termoelektrane Kostolac od 300 miliona dolara“, rekao je Dačić. On je ocenio da su ekonomski odnosi Kine i Srbije u poslednje vreme u konstantnom usponu i izrazio očekivanje da će kineske kompanije ulagati kako u infrastrukturu, tako i u privatizaciju i izgradnju novih industrijskih pogona.

Dačić je rekao da uspešna ekonomska saradnja dokaz daljeg razvoja odnosa dve zemlje i da Kina u ovom delu sveta nema boljeg prijatelja od Srbije.

Prema rečima ministra infrastrukture i energetike Milutina Mrkonjića, kredit od 340 miliona dolara odobrila je kineska Eksim banka. Mrkonjić je istakao da je to prva rata kredita u okviru projekta vrednosti 1,3 milijarde dolara koji, pored obnove dva bloka termoelektrane Kostolac B, obuhvata i izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje ugljenokopa. Elektroprivreda Srbije je krajem 2010. godine potpisala ugovor sa kineskom kompanijom CMEC kojim se predviđa revitalizacija blokova B1 i B2 termoelektrane Kostolac, ukupne snage 700 megavata.

Projektom je predviđena i izgradnja sistema odsumporavanja za ta postrojenja, kao i izgradnja rečne luke i železničke pruge. Rok za realizaciju je 30 meseci od dana obezbeđivanja zajma. Modernizacijom Kostolca B, povećaće se efikasnost i pouzdanost centrale, produžiće im se životni vek za 10 godina, a očekuje se i povećanje snage za 50 novih megavata. Izgradnjom luke i železničkog koloseka, ostvariće se značajne uštede u transportu opreme, delova uglja, ali moći će da se isporučuje i nusproizvod odsumporavanja, pepeo i šljaka za potrebe putne privrede i građevinarstva. Ta investicija neophodna je i za dopremanje opreme za izgradnju budućih termoenergetskih postrojenja u Kostolcu.

Predugovor o realizaciji paketa „Termoelektrana Kostolac B projekti“, vrednog oko 1,3 milijarde dolara, potpisan je sa kompanijom CMEC, u februaru 2010. Predviđeno je da se 85 odsto sredstava za taj projekta finansira iz kredita kineske Eksim banke, odnosno oko 1,06 milijardi dolara. Preostalih 15 odsto bila bi sredstva naručioca i korisnika. Rok otplate kredita iznosio bi 15 godina, a period počeka do pet godina u zavisnosti od perioda realizacije svakog pojedinačnog projekta u okviru Paket projekta.

Osim za ulaganja u energetiku, Mrkonjić je juče pozvao kineske državne kompanije da učestvuju i u izgradnji autoputa od Beograda do Bara i u modernizaciji srpske železnice. Mrkonjić je rekao da veruje da kineske kompanije imaju interes da učestvuju u izgradnji Koridora 10, odnosno izgradnji autoputa od Beograda do Bara, vrednog oko pet milijardi evra i modernizaciji srpske železnice, projekta vrednog oko 4,6 milijardi evra. On je rekao i da je na Koridoru 10 ostalo da se raspišu još dva velika tendera za izgradnju deonica na jugu Srbije i pozvao ih da učestvuju i u tom poslu, podsetivši da kineske kompanije ne učestvuju u izgradnji ni na jednoj deonici tog panevropskog koridora kroz Srbiju.

Mrkonjić je ponovio da će do kraja ove godine biti završeno oko 180 kilometara autoputa, kao i da je planirano da celi krak kroz Srbiju bude završen do sredine 2013. godine.

Predstavnici kineske delegacije su istakli da su otvoreni za dogovore i zainteresovani za izgradnju, ali i istakli da će teško biti odobreni krediti po povoljnim uslovima kao što je kredit za revitalizaciju TE Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari