Predlog zakona o javnim nabavkama koji je predložilo 138 poslanika juče je stigao u skupštinsku proceduru. Cilj zakona je da omogući uštede i transparentnost postupka javnih nabavki, a njegovo usvajanje, kako je najavio na konferenciji za novinare predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, očekuje se do kraja ove godine.


– Očekujem da će njegovim usvajanjem već naredne godine biti ostvarena ušteda između 600 miliona i milijardu evra na godišnjem nivou. Osim toga građani će novim zakonskim rešenjima imati mogućnost da kontrolišu i imaju uvid u postupak javnih nabavki koji će se posle mnogo godina sprovoditi u skladu sa zakonom – naveo je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, novi zakon omogućiće centralizovanje javnih nabavki i uštedu sredstava koje su se do sada rasipala na male nabavke. Biće onemogućeno zaključivanje netransparentnih aneksa ugovora čije su vrednosti često bile višestruko veće od osnovnog ugovora, a novim zakonom, kako je rekao, uvodi se transparentan proces javnih nabavki.

On je naglasio da je parlament napravio jedan od najoštrijih rezova u uštedama, najveći od svih državnih institucija, jer je, kako je naveo, skupštinski budžet za 2012. iznosi 3,6 milijardi dinara, a u 2013. biće 2,2 milijarde dinara.

„Za gotovo 40 odsto biće manji budžet Skupštine Srbije, i to je pravac i put da se pokaže da su uštede moguće“, kazao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari