Mali nakon sastanka sa “S&P”: Očekujemo da će Srbija do kraja godine dobiti investicioni rejting 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, posle sastanka sa predstavnicima rejting agencije “S&P” u Vašingtonu, da je optimističan u vezi sa očekivanjima da će Srbija do kraja godine od ove agencije dobiti investicioni rejting, saopšteno je danas.

„Kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting. Ako to uspemo da uradimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali kako bi naša ekonomija rasla, bila jaka i stabilna“, rekao je Mali.

On je ocenio da je to bio dobar i konstruktivan sastanak.

„Imali smo sastanak sa direktorom za celu Evropu. Pitao nas je o našoj ekonomiji, planovima, ali i regionalim izazovima poput odnosa Beograda i Prištine, situacije u BIH, svega onoga što utiče na kreditni rejting“, istakao je Mali.

Ovo je, dodao je, za građane velika vest, jeer bi to značilo „jeftinije izvore finansiranja, za građane i preduzeća, samim tim više investicija, nove fabrike, radna mesta, veće plate za budžet Srbije, više novca i za veće penzije“.

„Za nas, za naše javne finansije najveća i najvažnija borba je borba za investicioni rejting“, istakao je Mali.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P” poboljšala je 5. aprila ove godine Srbiji izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocene kreditnog rejtinga BB+ što je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla prvi put da dostigne investicioni rejting od strane jedne od najvećih rejting agencija na svetu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari