Nacrt zakona o konverziji je spreman i na Vladi bi trebalo da se nađe već za deset dana. Početkom jula očekujem da bude usvojen u Skupštini, najavila je juče ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je na radnom ručku sa predstavnicima Američke privredne komore u „Hajatu“ rekla kako je za godinu dana ova vlada „detektovala probleme“ i uradila nekoliko važnih koraka koji bi Srbiju trebalo da pomere na listi Svetske banke.


– Konverzija je bila najveći problem kad sam postala ministar. U Srbiji ima 660.000 hektara građevinskog zemljišta, od toga predmet konverzije je nešto manje od jedan odsto, 5.500 hektara. Međutim, želeli smo da ovim zakonom to rešimo – rekla je Mihajlovićeva. Jedna od primedbi AmChama koja je uvrštena u ovaj nacrt zakona je i ona koja se tiče visine naknade, tačnije naknade za konverziju neće biti za objekte koji se nalaze ispod zemlje.

Osim toga, Mihajlovićeva je rekla da je veliki pomak učinjen usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji.

– Prosečno je u Beogradu potrebno sedam dana da bi se izdala građevinska dozvola, taj period se znatno skratio. Naravno, još ima lokalnih samouprava u kojima ima problema, ali i to će se rešiti. Naš cilj je uvođenje elektronskog izdavanja dozvola – naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla kako „više nema uigravanja, jer je period od tri meseca prošao“, kao i da će sada svi oni koji ne budu radili kako treba „biti sankcionisani“. Od marta do maja, napomenula je MIhajlovićeva, broj izdatih građevinskih dozvola je za 30 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Mihajlovićeva je istakla kako je uvedeno i elektronsko plaćanje poreza, smanjen broj dana potrebnih za priključak električne energije, ali je napravljen i akcioni plan u kom se nalazi sve što bi ministri trebalo da urade u narednih šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari