Poslanici Skupštine Srbije završili su juče raspravu o amandmanima na nova zakonska rešenje o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i o spoljnotrgovinskom poslovanju. Predloženi zakon o javno-privatnom partnerstvu prvi put uvodi mogućnost da državni organi svoje projekte realizuju i pomoću privatnog kapitala. Cilj predloženog zakona je, pored ostalog, privlačenje domaćih i stranih investitora i banaka za finansiranje i vođenje projekata od opšteg interesa.


Predloženi zakon rezultat je potrebe za izgradnjom nove javne infrastrukture, ulaganja u dobra u opštoj upotrebi, kao i pružanja usluga od opšteg interesa u Srbiji, što je dovelo do porasta tražnje za privatnim izvorima finansiranja navedenih projekata. Izmene zakona imaju za cilj i u pojednostavljene administrativnih procedura, što je preporuka Evropske komisije i članica Svetske trgovinske organizacije.

U raspravi o ovim zakonima učestvovali su samo poslanici Srpske radikalne stranke, budući da drugi opozicioni poslanici već mesec dana bojkotuju rad parlamenta tražeći raspravu o situaciji na severu KiM. Osnovna zamerka radikala bila je da se kroz ceo tekst zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama provlači regionalizacija , odnosno ono što zagovaraju Ujedinjeni regioni Srbije.

– Ovaj zakon je idealna prilika da javnosti kažete šta to tačno piše u ugovoru sa Fijatom – navela je Vjerica Radeta, poslanica SRS, dodajući da radikali smatraju i da rok za zaključenje koncesije ne sme biti duži od 25 godina, a ne 50 kako je predloženo, ali je ministar ekonomije Nebojša Ćirić objasnio da je taj rok predložila stručna javnost.

Radikal Zoran Krasić, upozorio je i da ovaj zakon „guraju tajkuni, jer im je cilj da se ugnjezde pored javnih preduzeća, da imaju svakodnevnu apanažu i da zaštite svoj kapital“. Krasić je rekao i da „tajkuni žele da uspostave novi monopol, a da se vlada Srbije pravi kako država nema para za obimne investicije“. Radikali su naveli i da je model finansiranja koji se predlaže, na ispitu i u državama koje su u tom pogledu otišle najdalje.

– Čak i da je ovaj zakon najbolji na svetu, vas nekoliko meseci pred izbore ne zanima da ozbiljno radite. Smatramo da ništa dobro neće proisteći iz ovog zakona. Uništili ste privredu, institucije, zaboravili na suverenitet i sve poslednjih meseci posvećujete izbornim kampanjama – rekao je radikal Dragan Stevanović.

Radikali su amandmanima, pored ostalog, tražili da saglasnost nadležnog ministarstva bude uslov za mogućnost javnih tela da samostalno pokrenu postupak realizacije projekata javno-privatnih partnerstava, ali je ministar ekonomije objasnio je da bi prihvatanje tog amandmana promenilo suštinu zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari