Sjedinjene Američke Države mogu da ponude Srbiji puno kada je reč o energetici, naročito u izgradnji novih proizvodnih pogona, ali je prilično nejasno i potpuno neizvesno da li mogu da omoguće diversifikaciju snabdevanja gasom kako bi se smanjila zavisnost od ruskog „plavog energenta“ – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, povodom posete SAD ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića.


– Diversifikacija snabdevanja gasom o čemu je ministar Antić u Americi pričao sa domaćinima je veoma širok pojam. Ja u potpunosti podržavam ideju da Srbija dobija gas iz više pravaca i da na taj način ne zavisi samo od jednog snabdevača, međutim jedno su želje a drugo realne mogućnosti. Konkretno stanje sada je takvo da je posle zaustavljanja izgradnje Južnog toka jedina izgledna ruta kojom bi Srbija mogla da bude snabdevana „plavim energentom“ Turski tok. S obzirom da taj gasovod planira da gradi ruski Gasprom, može se očekivati da bi Srbiji bili ponuđeni, i po pitanju izgradnje infrastrukture, isti oni uslovi koji su važili i za Južni tok. To znači, da bi gasovod kroz Srbiju gradili Rusi. Sa druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da gasovodu TAP, koji gradi Britiš petroleum, nema dovoljno gasa za podmirivanje potreba Srbije. U stvari ima ga ali su one predviđene za potrošače u Evropskoj uniji a ne Srbiji. Da ne govorimo o ogromnim troškovima izgradnje gasne infrastrukture, za šta Srbija nema para, pa bi morala dodatno da se zadužuje. Dakle TAP nije realna alternativa Turskom toku. Da li pak Amerikanci nude takvu alternativu, u ovom trenutku ne mogu da komentarišem, zbog toga što ministar Antić ništa konkretno nije predočio javnosti. Ako američka strana nudi nešto konkretno onda bi to trebalo obelodaniti, pa bi stručna javnost mogla da da mišljenje o tome da li je projekat isplativ – ističe Vuletić.

Povodom razgovora ministra energetike Aleksandra Antića sa predstavnicima jedne od vodećih američkih kompanije Soutern o mogućnosti izgradnje termoelektrane uz primenu takozvane „trig“ tehnologije putem koje se gasifikacijom uglja struja proizvodi uz najviše ekološke standarde, Vuletić naglašava da su oni veoma korisni i poželjni. – Reč je o kvalitetnoj i priznatoj tehnologiji koja bi Srbiji omogućila proizvodnju struje uz adekvatnu zaštitu životne sredine. Ako su Amerikanci spremni da grade takvu jednu termoelektranu u Srbiji to je izuzetno dobro, naročito ako se zna da Srbija u poslednjih 30 godina nije izgradila nijedan novi proizvodni pogon. I u mnogim drugim segmentima, kao što je recimo proizvodnja nafte i gasa i z škriljaca, rudarska industrija i slično, SAD mogu da budu značajan partner Srbije u unapređenju energetske stabilnosti. – objašnjava naš sagovornik.

Tokom boravka u SAD-u ministar energetike Srbije Antić je razgovarao sa zamenikom američkog sekretara za energetiku Džonatanom Elkindom, kojem je predstavio interes Srbije za energetsku diversifikaciju, ne samo u pogledu ruta snabdevanja, nego i izvora energije. Antić je preneo nameru Srbije za energetskom nezavisnošću i razvojem vlastitih energetskih izvora, kao i potrebu diversifikacije snabdevanja gasom, kako bi zemlja izbegla potencijalne probleme u snabdevanju uzrokovane geopolitičkim događajima. Tom prilikom, Elkind je naglasio spremnost SAD da Srbiji pruže maksimalnu tehničku i logističku podršku, kao i da upute timove istraživača koji bi pomogli u ostvarivanju energetskih ciljeva Srbije. Antić je, u nastavku posete SAD, razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za međunarodna energetska pitanja Amosom Hokštajnom, a u Denveru i Feniksu, sa predstavnicima kompanija Rio Tinto i Friport.

Delegacija američkog ministarstva energetike uskoro u Srbiji

Zamenik američkog sekretara za energetiku Džonatan Elkind najavio tokom razgovora sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike Srbije da će Srbiju u najskorije vreme posetiti delegacija ministarstva energetike SAD, koja će izraditi analizu istraživanja i eksploatacije uglja po najvišim ekološkim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari