Srbija je trenutno zemlja sa najvećim učešćem loših plasmana u ukupnim plasmanima u okruženju i problematični krediti čine 24,3 odsto kredita celog bankarskog sektora i 62 odsto kredita Razvojne banke Vojvodine (RBV). „Ali ima banaka u Srbiji u kojima je učešće nenaplativih kredita i do 80 odsto. Banke dele sudbinu privrede Srbije, neko to lakše, neko teže rešava, neko je pod lupom javnosti, neko nije“, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu zamenik direktora Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić.

On je potvrdio da se od ponedeljka u RBV u sveobuhvatnoj kontroli nalazi Narodna banka Srbije. I odlučno je negativno odgovorio na pitanje da li je pri odobravanju kredita bilo političkih pritisaka na tu banku.

Kostić je rekao da RBV nije progutala 6,5 milijardi dinara i da je njena dokapitalizacija, uglavnom desetogodišnjim državnim amortizacionim obveznicama, dobar model koji će ove godine za budžet predstavljati teret od samo 340 miliona dinara.

– Da li je to preskupo za rešavanje jednog problema? Pa, nije! To rade svuda u svetu. Vlasnik mora da zaštiti svoje vlasništvo. Mi kao banka nemamo čega da se stidimo. Ko ima problema, taj ima problema. Mi ga nemamo“, rekao je Kostić i dodao da će pored dosadašnjih, biti potrebne i nove dokapitalizacije banke sve dok 2013. godine ne dođe do pokrića njenih gubitaka na teret kapitala.

Kostić je rekao da je spasavanje Metals banke, od koje je Razvojna banka nastala, državnim dokapitalizacijama 2008. godine bilo opravdano, jer bi njeno rušenje imalo domino efekat na ceo finansijski sistem kakav se samo zamisliti može. „Ukoliko se ruši jedna domaća banka, ruše se i druge domaće banke“, rekao je Kostić i nije štedeo reči hvale za Borisa Tadića, Mirka Cvetkovića, Bojana Pajtića i naročito za bivšeg guvernera Radovana Jelašića koji su doneli odluku da se Metals banka spasava. Tim dokapitalizacijama, dodao je Kostić, Republika Srbija je u RBV stekla 22 odsto kapitala i 23 odsto upravljačkih glasova , a RBV je postala nacionalna banka. „Mi nismo ni Metals banka ni Agrobanka, mi smo specifični, posebni, takvi kakvi jesmo“, rekao je on, ali na pitanje novinara da li su klijenti RBV tim specifičnim, posebnim njenim statusom privilegovani i da li bi svi trebalo da teže da postanu njeni klijenti, Kostić nije imao odgovora. A na pitanje koja je to veličina banke koja je ne štiti od likvidacije ukoliko loše posluje, on je rekao da je to pitanje za regulatora i državu.

Razvojna banka Vojvodine održala je konferenciju za štampu kako bi eliminisala negativne efekte „dezinformacija koje su se pojavile u javnosti povodom poslovanja RBV koje nanose ogromnu štetu bankarskom sistemu, privredi, našim klijentima i samoj banci“. Nije sigurno da jučerašnjim obraćanjem novinarima, nije postigla upravo suprotan efekat od željenog.

Mada je Kostić insistirao na njenoj posebnosti, Razvojna banka Vojvodine posluje po važećem Zakonu o bankama kao i svaka druga poslovna banka u Srbiji.

Tako niko ne može da radi

Goran Kostić je rekao da RBV ne može da naplati 8,6 milijardi dinara od preduzeće u restrukturiranju, jer ih plaćanja obaveza oslobađa Zakon o privatizaciji, ali ni od lica kojima je zbog sumnje da su počinili krivično delo imovina zamrznuta. „Tako niko ne može da radi“, rekao je Kostić, ali su ga novinari na to pitali zašto RBV ne predloži izmene Zakona o privatizaciji. Što se obezbeđenja kredita hipotekom tiče, Kostić je rekao da su hipoteke koje banka ima 1,6 puta veće od kredita koji su njima pokriveni. Ipak, on je rekao da hipoteke date 2007. i 2008. godine danas nisu ni blizu vrednosti iz tog perioda.

Svi u dokapitalizaciju

Novčanim sredstvima je dokapitalizovano 17 domaćih i banaka sa stranim kapitalom u Srbiji, a neke su dokapitalizovane i četiri puta od 2011. godine do danas, rekao je Goran Kostić.

Kome liči, taj će završiti na sudu

„Svako poistovećivanje nezakonitog poslovanja Metals banke i Razvojne banke Vojvodine je čista zlonamernost ili politizacija poslovanja jednog privrednog subjekta i zahteva zaštitu Banke svim pravno mogućim sredstvima“, navodi se u saopštenju koje je podeljeno novinarim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari