Zbog nedostatka domaće radne snage, maline će brati i radnici iz Indije, Nepala, Pakistana, Moldavije

Beračima malina nude se dnevnice i do 8.000 dinara

Ostavite komentar


  1. Da bi se vlasniku isplatio posao radnik mora da ubere više malina nego što mu je dnevnica. Zato je besmisleno licitirati o dnevnici dok se ne vidi kolika će biti otkupna cena. Pre dve-tri godine zbog male cene u Bačkoj su vlasnici prekidali berbu jer radnici nisu mogli da naberu ni za svoju satnicu. (Kod nas u Bačkoj se radnici plaćaju na sat.)

  2. Budite dosledni pa, kao i u nekim ranijim prilikama, priverite gde će biti smešteni ovi radnici, u kakvim uslovima borave, gde se kupaju, da li su prijavljeni, imaju li socijalnu i zdravstvenu zaštitu, i tako sve po redu kako i nalaže srpski Zakon o zaštiti na radu.

  3. Kao bivsa malinarka mogu da tvrdim da je 70 posto maline manje nego lane nesto zbog suse a nesto zbog zadnjeg mraza. Bula u 3o setak malinjaka u selu Lopatanj i videla. Sta to pisete bez podloge i znanja stvari na terenu.

  4. Cena malina mora biti viša, ali kontroliše li iko da li u malinjacima postoje toaleti sa vodom, bakteriološke analize ubranih plodova, da li berači koriste rukavice? (Neka mi oproste vlasnici malinjaka, ali – dosta sam rezervisan: termički nepreradjenu malinu treba da konzumiraju i deca, mada niko nije imun na eventualno prisustvo fekalija i tsl).

  5. Postal I smo lenji. Lakse je sedeti u kaficu,primati socijalnu pomoc,voziti dobar auto,kukati na drzavu ,nego zaraditi neki dinar.

  6. Blogo ovoj državi kada nastavni kadar bere maline da bi nešto zaradio. Naravno da je svaki posten posao dobar. Samo je tužno što su nastavnici na začelju u ovoj zemlji. A kad je obrazovanje na začelju, to će nam se svima obiti o glavu. Zapravo, već se dešava….

  7. Malinarima je isplativije platiti Pakistanca 8.000 nego komsiju 4.000 Srpska posla.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.