Železnice Srbije prepustile su privatnom preduzeću deo usluga za Fijat na industrijskom koloseku u Kragujevcu, istakli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici tri reprezentativna železnička sindikata.

Oni su rekli da je posao izgubljen jer je Železnica ponudila dvostruko veću cenu od privatne firme „Kombinovani prevoz“.

– To je alarmantna stvar. Na naše tržište ulazi privatni operater samo zato što je privatna firma izašla sa ponudom od 40 evra, dok je Železnica tražila 90 iako mi imamo subvencionisane cene nafte – naglasio je Nebojša Nikić, predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica.

Prema njegovim rečima, vozovi sada iz Fijata kasne od 90 do 120 minuta u otpremi, te zbog toga kasne i drugi vozovi, ali da informacija o kašnjenju sa industrijskog koloseka u Kragujevcu nije stigla do generalnog direktora Železnice, Dragoljuba Simonovića, jer je „nije prosledio direktor za saobraćajne poslove, koji je u rodbinskim vezama sa privatnikom koji je dobio posao sa Fijatom“.

Inače, reprezentativni sindikati Železnice tvrde da mesecima unazad pokušavaju da zakažu sastanak sa generalnim direktorom Simonovićem, ali bezuspešno, što su ocenili kao „opasan presedan koji na mala vrata uvodi samovolju“. Kako su naveli, Simonović je primio sindikate koji ukupno broje oko 500 članova, ali ne i ova tri sa više od 13.000 članova. Predložili su, kažu socijalni dijalog a među pitanjima koja žele da otvore su i njihovo obavezno učešće prilikom odlučivanja o socijalnom, ekonomskom i radno-pravnom statusu zaposlenih. Oni traže i dosledno poštovanje Zakona o radu i kolektivnog ugovora. Njih brine i što rukovodstvo tvrdi da u prethodnom periodu nije bilo otkazanih teretnih i putničkih vozova, što, kako kažu, nije tačno. „U poslednjih sedam dana otkazano je 106 teretnih i 101 putnički voz“, kazao je Nikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari