Jednokratnu pomoć od 7.000 dinara uskoro će dobiti svi zaposleni u osnovnom, srednjem, višem i visokom obrazovanju, kao i u učeničkom standardu. Sredstva u visini od 1,5 milijardi dinara za ovu pomoć biće obezbeđena iz budžeta za ovu godinu – najavio je juče u Skupštini Srbije Dušan Vujović, ministar finansija, napominjući da je to davanje za prosvetu, „pravedna stvar i dobra namera“.


Za razliku od ministra, poslanici opozicije ocenili su da jednokratna pomoć za prosvetare predstavlja sramotu i milostinju i da su nastavnici tokom štrajka tražili jednokratnu pomoć, ali u visini prosečne plate, koja bi trebalo da iznosi oko 40.000 dinara, što je oko šest puta više od ovoga što sada vlada nudi. Ocenjeno je i da je prosvetnim radnicima prošle godine smanjenjem plata oduzeto 60.000, a ovom merom im se vraća 10 odsto oduzetog.

Obrazlažući Vladin predlog dopuna budžeta za ovu godinu, kojim se omogućuje davanje za prosvetu, ministar Vujović podsetio je da su jednokratnu pomoć tražili sindikati, a da država deli onoliko koliko ima i da se za to ne

zadužuje.

– Današnji zakon priznaje napor ljudi u prosveti. Mislim da je 7.000 dinara pravedna i dobra namera, setite se da su to i sindikati tražili. Za narednu godinu ste čuli objavljenu nameru, a to je da osnovno i srednje obrazovanje dobiju povećanje od četiri odsto, da zdravstvo i socijala dobiju povećanje od tri odsto, visoko obrazovanje, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova dva odsto, a penzioneri 1,25 odsto – poručio je Vujović poslanicima, dodajući da je to u kontekstu programa koji podržava MMF presedan prvog reda, budući da se obično zamrzavanje plata i penzija predviđa tokom trajanja programa svuda u svetu.

Ministar je naveo da je Srbija, premašivši sve postavljene ciljeve u ovoj godini, „stekla pravo“ da Savet direktora odstupi od pravila i dozvoli selektivno povećanje plata i penzija.“Povišice će dobiti 1,4 miliona ljudi, i to je iznad onoga što je ikad bilo, a to povećanje budžetu nameće trošak od preko 110 miliona evra neto“, objasnio je Vujović.

Marko Đurišić, šef poslanika SDS naveo je da je vladin predlog „farsa, igranka i stavljanje cele ekonomije Vlade u funkciju dobijanja podrške na izborima.

– Ove mere koje ste predložili budžetom za narednu godinu treba da odobrovolji biračko telo koje glasa za stranke u Vladi i mi to razumemo. Ovaj predlog vređa sve koji su radili 35, 45 godina, pošteno zaradili svoje penzije, a onda je neko odlučio da im uzme 10, 20, 25 odsto, pa im se sada još i ruga i kaže da će im penzije biti povećane 1,25 odsto i da će to čak biti više nego ikad – naveo je Đurišić, dodajući da niko neće imati veće, već svi manje i penzije i plate, obzirom na inflaciju od dva odsto. On je dodao i da vlada vodi štetnu politiku i da građani iz dana u dan žive sve lošije.

Đurišićeve tvrdnje izazvale su niz replika. Ministar Vujović je naveo da Đurišić govori van konteksta. On je pozvao i poslanika SDS da nađe jednu zemlju u Evropi u kojoj je revidirana stopa rasta za skoro dva odsto naviše, od minus jedan na 0,75 odsto. „BDP je preokrenut na gore i permanentno se povećava . Naša željena stopa je četiri odsto i da hvatamo korak sa Evropom“, rekao je Vujović i dodao da je namera da se ova zemlja vrati na pravi put i postane zdrava ekonomija.

I Aleksandra Jerkov, poslanica DS optužila je juče Vladu Srbije da je predlog o jednokratnoj pomoći prosvetnim radnicima demagogija. „Mnogi ne žele da izmu tu pomoć, uplatiće je u humanitarne svrhe i poslati Vladi uplatnice, kad premijer tvrdi da ga je sramota koliko nam dobro ide“, rekla je Jerkov, koja je vladajuću koaliciju okarakterisala kao političke kukavice, jer nisu imali hrabrosti da reše probleme zaposlenih i rashoda u javnim preduzećima i vladinim agencijama, nego uzimaju od prosvete i zdravstva.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke primetio je juče da rasprava o Zakonu o budžetu 2015. godine predstavlja raspravu o rebalansu budžeta, jer će pomoć prosvetnim radnicima morati da se isplati iz budžetskih rezervi. On je kazao da neto iznos pomoći iznosi osam miliona evra, „što je oko 50 odsto više od onoga što je Vučić juče odlučio da da u Srebrenici kako bi oprao neke grehe iz prošlosti“. Živković je pozvao one prosvetne radnike koji ne žele da prihvate ovu pomoć uplate u poseban fond i definišu namenu tog fonda.


Zarade

– Koliko dnevno radi kurir u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva za platu od 60.000 dinara mesečno, ili državni službenik u Agenciji za borbu protiv korupcije, koji ima 170.000. U Narodnoj banci Srbije prosečna zarada je 84.301 dinar… Koliko se u tim institucijama dnevno radi, koliko rade spremačice u Vladinim agencijama, koje imaju veću platu od prosvetnih radnika – pitala je Aleksandra Jerkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari