Zvaničnik EU: Pomoć Libanu zavisi od dogovora sa MMF-om 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zvaničnik Evropske unije (EU) Janez Lenarčič izjavio je danas da će se povećati pomoć Libanu ove godine, ali da dugoročnije rešenje zavisi od reformi i sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Lenarčič je na konferenciji za novinare posle dvodnevne posete Libanu najavio da će EU ove godine obezbediti 60 miliona evra humanitarne pomoći toj krizom pogođenoj zemlji, 20 posto više nego 2022.

On je međutim upozorio da takva pomoć nije „održivo dugotrajno rešenje“ za finansijsku krizu zbog koje tri četvrtine od ukupno šest miliona stanovnika Libana živi u siromaštvu.

Da bi se kriza prevazišla potrebno je da Liban izabere predsednika i sklopi dogovor sa MMF-om koji će, kako je rekao, „osloboditi znatnu finansijsku podršku takođe od Evropske unije“ i pomoći Libanu da se oporavi od kolapsa.

Pregovori o paketu pomoći MMF Libanu od tri milijarde dolara su u zastoju iako je preliminarni sporazum sklopljen pre gotovo godinu dana.

Libanski zvaničnici su postigli samo ograničeni napredak u uvođenju reformi neophodnih za konačni dogovor.

Zvaničnici MMF su upozorili da bi Liban mogla zahvatiti „beskrajna kriza“ i prerasti u hiperinflaciju ako se ništa ne preduzme.

Lenarčič je ocenio da milion sirijskih izbeglica u Libanu predstavljaju izazov za tu malu zemlju, ali da je to ne oslobađa odgovornosti da obezbedi osnovne usluge.

On je ocenio da kriza u kojoj se Liban našao nisu stvorile sirijske izbeglice, te da oni koji hoće da se vrate u Siriju mogu to da učine, ali da je stav EU da u njihovoj domovini još nema uslova za bezbedan i dobrovoljni povratak.

U isto vreme EU nije spremna da razmatra ukidanje sankcija ili finansiranje rekonstrukcije u Siriji.

Naftom bogate zemlje Zaliva, koje su ranije prekinule veze sa Damaskom zbog brutalnog obračuna sa demonstrantima i kasnije civilima tokom građanskog rata, pojačavaju nastojanja da normalizuju odnose sa vladom predsednika Sirije Bašara al Asada posle razornog zemljotresa u februaru.

EU i SAD su ponudile da samo privremeno ublaže sankcije posle zemljotresa, a Lenarčič je rekao da se finansiranje rekonstrukcije ne razmatra dok se ne postigne opipljiv napredak ka političkom rešenju građanskog rata koji je ušao u 13. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari