Na prvim izborima za Nacionalni savet Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, ubedljivo najveći broj glasova, 81 odsto, dobila je najstarija albanska Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija. Ostatak je pripao listi koju je predložila Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua.

 Demokratska partija Albanaca (DPA) aktuelnog predsednika preševske opštine Ragmija Mustafe (DPA) i Demokratska unija doline (DUD) dr Skendera Destanije bojkotovale su izbore i najavile da neće priznati rezultate.

– Ova pobeda je očekivana. PDD je i na prethodnim lokalnim izborima uspela da ostvari ovakve rezultate pokazujući svoj integrativni faktor na regionalnom nivou. Najvažnije je da su Albanci prepoznali značaj osnivanja Nacionalnog saveta, o čemu govore i podaci o izlaznosti. U Medveđi je to iznad 75 odsto, u Preševu 59, a Bujanovcu blizu 51 procenta – ocenjuje u razgovoru za Danas lider PDD i narodni poslanik Riza Halimi.

Kako je protekla kampanja s obzirom na to da su dve partije od početka bile za bojkot?

– DPA i DUD su vodile antiizbornu kampanju, imali smo i prilično kratak rok za mobilizaciju glasača, ali na osnovu rezultata vidi se da smo uspeli da nadmašimo probleme. Problema je bilo i oko formiranja jedinstvenog biračkog spiska, ali uz velike napore postigli smo da ceo proces prođe transparentno i bez većih nepravilnosti. Albanci u regionu pokazali su visoki stepen svesti da napokon dobiju svoje predstavničko telo.

Šta će biti prioritet u radu Nacionalnog saveta Albanaca?

– U prvom redu, problemi u obrazovanju. Reč je o programima nastave, udžbenicima, nepriznavanju diploma s fakulteta u Prištini. Problema ima i u službenoj upotrebi albanskog jezika. To nisu stvari od juče, ali sada moramo da ih rešavamo mnogo bržim tempom. Postoje problemi i u kulturi, odnosno u saradnji s nadležnim državnim institucijama Srbije. Očekuje nas veliki posao i veoma je značajno što su glasači to shvatili.

Kakav će biti stav Nacionalnog saveta prema procesu decentralizacije Srbije i hoće li biti specifičnih zahteva u oblasti autonomije Albanaca na jugu zemlje?

– Zakon o nacionalnim savetima manjina je tu potpuno jasan i on predviđa jednu vrstu kulturne autonomije. Mi ćemo na tome svakako raditi kroz rešavanje već navedenih problema, s kojima se Albanci suočavaju u regionu juga Srbije. Većom autonomijom brže će se, po mom mišljenju, rešavati problemi i smanjivati rizici od mogućih međuetničkih konflikata, koje smo u prošlosti imali u ovom regionu koji se naslanja na Kosovo i Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari