Šta nedostaje u zvaničnoj biografiji Aleksandra Šapića? 1Foto: beoinfo

Aleksandar Šapić je danas ponovo izabran za gradonačelnika Beograda. U zvaničnoj biografiji, dostavljenoj gradskim odbornicima, osim političke istorije navode se i brojni sportski uspesi, dok nema pomena o njegovom članstvu u drugim strankama i pokretima pre Srpske napredne stranke (SNS).

Aleksandar Šapić u biografiji dostavljenoj odbornicima beogradske Skupštine navodi da je na mesto gradonačelnika prestonice prvi put izabran dvadesetog juna 2022. godine, dok je od oktobra 2023. godine na mestu predsednika Privremenog organa Grada Beograda.

Osim jednog nepunog gradonačelničkog mandata u biografiji se navode i tri mandata na mestu predsednika opštine Novi Beograd od 2015. do 2022. godine.

Osim toga, obavljao je i funkciju pomoćnika gradonačelnika od 2010. do 2011. godine.

Navodi se i da je osnivač humanitarne fondacije „Budi human“ koja se bavi prikupljanjem sredstava za lečenje dece i odraslih. Pored toga, bivši je proslavljeni vaterpolista i aktuelni porpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Iako se ne navodi u ovom dokumentu, pre članstva u SNS-u, Šapić je dugi niz godina bio predsednik Srpskog patriotskog saveza – SPAS-a, a pre toga predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu.

U dokumentu je istaknuto da je za vreme njegovog rukovođenja opštinom Novi Beograd opština postala Servis građana „lako dostupan i posvećen transparentnoj saradnji sa Novobeograđanima“.

Pored toga, naglašava se i da je u istoj opštini realizovao više desetina inovativnih projekata poput besplatnih edukativnih, kulturnih i sportskih sadržaja.

Navedeno je i da je sve uspešne projekte sa opštine implementirao i na nivo Grada Beograda.

Kako stoji u biografiji, svojim delovanjem u rezultatima u politici je „napravio značajan iskorak usmeren na polje društvene konstrukcije bez neodgovornih i neutemeljenih populističkih poruka i obećanja“. Osim toga ističe se da je političku retoriku „nedvosmisleno posvetio zalaganju za smanjenje tenzija u društvu“ i da se zalagao za očuvanje, lokalnog, ali i državnog i nacionalnog interesa.

„Zvanično je najbolji vaterpolo strelac u istoriji bivše Jugoslavije i u reprezentativnoj karijeri apsolutni rekorder sa 981 postignutim golom“, ističe se u biografiji i dodaje da je jedan od najtrofejnijih i najuspešnijih napadača u istoriji vaterpolo sporta.

Diplomirao je 2003. godine, magistrirao 2009, a doktorirao 2012. godine u oblasti industrijskog menadžmenta.

Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

Oženjen je i otac dvoje dece. Rođen je 1978. godine u Beogradu, gde danas živi i radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari