Aleksić: Neophodno održati "referendum za opstanak Srbije“ 1Miroslav Aleksić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je neophodno održati „referendum za opstanak Srbije“ i pozvao građane da svojim potpisima podrže inicijativu te stranke za raspisivanje referenduma o „francusko-nemačkom planu za Kosovo i Metohiju“.

„To će istovremeno biti i referendum o politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kada Ustavni sud ćuti i pravi se mrtav na direktno i očigledno kršenje Ustava koje čini Vučić, onda narod mora da se pita. Ne može Vučić da krši Ustav, a da ne pita narod da li to prihvata ili ne“, rekao je Aleksić u Aleksandrovcu, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke.

Aleksić je poručio kako „narod mora da odlučuje o svemu, a naročito o tome šta će biti sa Kosovom i Metohijom“.

„Vučić sada traži način da prikrije izdaju, pa kaže da nije potpisao, ali to ništa ne znači, jer je sve prihvatio i time pogazio Ustav i zakone i počinio krivično delo“, dodao je Aleksić.

On je istakao da vlast „neće moći da ukrade rezultate referenduma“, jer opozicija sada ima poslanike u parlamentu i imaće pravo na kontrolore, odnosno „čuvare kutija“ na svakom biračkom mestu, što nije bio slučaj na referendumu o ustavnim promenama.

Aleksić je naveo da se širom Evrope, koja je sinonim za demokratiju, raspisuju referendumi o gradnji tržnih centara i stambenih zgrada, pa je normalno i da se narod u Srbiji pita da li je za to da se „država odrekne od 15 odsto državne teritorije i našeg naroda koji tamo živi“.

„Svako ko podržava sporazum – podržava Vučića. Niti sam ekstremni desničar niti rusofil, nego smatram da bi Srbija trebalo da bude uređena država u EU, ali ne može da se kaže da je samo pitanje Kosova i Metohije preduslov za napredovanje ka EU. Šta je sa izveštajima EU o Srbiji koji su sve gori, šta je sa vladavinom prava i slobodom medija, organizovanim kriminalom i korupcijom? Dok je Vučić na vlasti, bićemo sve dalje od EU“, ocenio je Aleksić.

On je istakao da je u Srbiji na vlasti čovek koji je „spreman da proda sve i ništa mu nije sveto“.

„To radi zato što je ucenjen kriminalom i korupcijom, pljačkom, nerazjašnjenim političkim ubistvima, i kao takav je idealan pregovarač za Prištinu i sponzore nezavisnosti ’Kosova’, rekao je Aleksić.

On je, kako se navodi u saopštenju Narodne stranke, ocenio i da „Vučić najviše laže kad kaže nije ništa stekao od kada je došao na vlast, jer je on danas najbogatiji čovek u Srbiji“.

„Sve je njegovo, privatizovao je Srbiju sa svojim kumovima i bandom sa kojom pljačka narod i piju mu krv kao pijavice“, rekao je Aleksić.

Kad Vučić ode sa vlasti, ocenio je Aleksić, situacija u Srbiji biće mnogo gora nego posle bombardovanja 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.