Ambasador Kristofer Hil: Srbija da uvede sankcije Rusiji, zlu se treba suprotstaviti 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je večeras da SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije i da ništa ne bi izgradilo poverenje investitora više od toga da Srbija konačno pokaže hrabrost da reši sukob sa Kosovom i prihvati svoju evropsku sudbinu.

Na Skupštini Američke privredne komore Hil je rekao da Srbija, „dok se snalazi u aktuelnim izazovima, mora budno da pazi na sopstvene interese i na činjenicu da njen moralni kompas uvek pokazuje na Zapad“.

Naveo je da je Srbija „pokazala političku hrabrost da se promeni i da počne da odbacuje zamerke iz prošlosti“, ali da Beograd okleva da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čiji je najbitniji element uvođenje sankcija Rusiji.

„Niko ne voli da nekome uvede sankcije, ali deo toga je potreba za solidarnošću i zajedničkom svrhom. Srbija treba da odluči. Ona se dugo suprotstavljala sankcijama, ali to vreme sada ističe, i treba da uradi ono što je u njenom interesu. Ono što Srbija treba i želi da uradi jeste da se priključi EU“, rekao je Hil.

„Zlu se treba suprotstaviti, a Evropska unija to radi“, dodao je on.

Hil je kazao da je jedan od najvećih izazova Srbije nalaženje rešenja za Kosovo i dodao da „napetost i nestabilnost neće pomoći ni jednoj strani“.

„Na Kosovu su Srbi koji imaju pravo da znaju kakva će biti njihova budućnost“, naveo je Hil.

Izrazio je uverenje da američke investicije, „u kombinaciji sa inovativnim poslovnim duhom srpskog naroda, mogu biti nezaustavljiva snaga za napredak koji unapređuje odnose“ dve zemlje.

„Kao lideri u biznisu, treba da uverite Vladu da izabere najbolje za građane Srbije. Srbija je usidrena u Evropi i njena budućnost je u EU. Ona aktivno učestvuje u Inicijativi Otvorenog Balkana“, kazao je Hil.

Naveo je da Srbija treba da se bavi energetskim problemima, da bude usmerena na „zelenu ekonomiju“ i svesna ekoloških zahteva.

Na konferenciji za novinare posle Skupštine Američke privredne komore, Hil je rekao da SAD postaju glavni ekonomski partner Srbije i da izvoz iz Srbije u SAD sada premašuje milijardu dolara.

„To odražava činjenica da Srbija ima mnogo proizvoda koji se u SAD kupuju. Deo tih proizvoda potiče iz američkih kompanija, posebno u IT sektoru, koje su otvorile 30.000 radnih mesta“, kazao je Hil.

Povodom kineskog balona koji je danima nadletao teritoriju SAD, Hil je novinarima rekao da to Vašington „smatra neprihvatljivim“.

„Naravno da smo morali da ga oborimo čim je to bilo bezbedno. Odnosi s Kinom su značajni za SAD i ta situacija sa balonom neće biti kraj tih odnosa, ali govori o tome da je odnosima mnogo izazova i videćemo šta budućnost nosi“, kazao je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari