Ambasador Pjer Košar: Srbija ne treba da odustane od ulaska u Evropsku uniju 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je danas da iako se Srbiji čini da je postupak proširenja Evropske unije (EU) beskonačan, ne treba odustajati od njega.

On je na Beogrardskom ekonomskom forumu, na panelu „20 godina od Solunske deklaracije o Zapadnom Balkanu“, kazao da se u proteklih 10 godina od početka pregovora o članstvu u EU dogodilo mnogo toga i da je pred Unijom bilo mnoštvo izazova poput velike ekonomske krize, migracione krize, Bregzita i pandemije virusa korona.

Ipak, u pregovorima o pristupanju, Srbija je značajno napredovala, smatra Košar, dodajući da Srbija sada ima više od 70 odsto trgovinske razmene sa zemljama EU, kao i pristup raznim programima.

On je naglasio da je proširenje Unije bilo na čekanju zbog toga što EU želi da se reformiše iznutra.

Govoreći o Solunskoj deklaraciji, Košar je kazao da je tada sve izgledalo drugačije, pa je EU pregovarala sa Rusijom o nečemu nalik na članstvo – poboljšanje trgovinske razmene, što je danas veoma daleka ideja.

Objasnio je da je u jednom periodu na proširenje gledano kao na pretnju, ali da je sada značajno drugačije i da je proširenje preduslov da EU bude suverena.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina rekao je da Srbija ne treba da odustaje od pregovora, jer iako je izgubila korak sa drugim zemljama, koje su pre nje ušle u Uniju, ipak napredak postoji.

On je ukazao na to da zemlje pre nego što pristupe Uniji moraju da reše izvesne probleme i sprovedu unutrašnje reforme, dodavši da je Srbija nestabilna zemlja proteklih pet-šest godina i da ta nestabilnost otežava put.

Osvrnuo se na haotičnu politiku u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, rekavši da je to dovelo do toga da Solunska deklaracija ne bude uspešna iako je delovalo da će biti drugačije.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da Zapadni Balkan nikada nije bio bliži EU i da su se sve zemlje tog regiona prijavile za članstvo.

Podsetila je na to da evropske kompanije zapošljavaju više od 300.000 ljudi u Srbiji.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelena Minić kazala je da je Srbija zemlja Zapadnog Balkana sa najvećom antipropagandom prema EU i da bi stavovi građana bili bolji da je uloženo u komunikaciju.

„Mi trčimo za EU, ali stagniramo“, poručila je Minić rekavši da je samo Crna Gora u protekloj godini zabeležila značajniji napredak i da se to vidi u evropskim izveštajima.

Direktorka Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić ukazala je na to da će narednih nekoliko godina za Srbiju biti veoma teške, jer će se fokus pomerati sa nje na druge zemlje i dešavanja u njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari