Ambasador Pjer Košar: Srbija i Francuska bratski narodi, zato ćemo pomoći brži put ka EU 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas u Beogradu da su istorijski bratski odnosi dve zemlje „inspiracija za svakodnevno delovanje“ te da sa tim osećanjem bratstva Francuska želi da Srbiji pomogne na putu ka Evropskoj uniji.

„Znam da je Srbija kao i Francuska vezana za svoju nezavisnost i identitet, ali upravo zajedno u Evropskoj uniji možemo još bolje da branimo nezavisnost i identitet, i Srbija i Francuska“, rekao je on novinarima na prijemu povodom Dana pada Bastilje.

U znaku bratstva, dodao je, obeležava se ovogodišnji 14. jul, francuski nacionalni praznik.

„Iz tog osećanja bratstva želimo da Srbija bude solidarna sa EU pred onim što se dešava na evropskom kontinentu. Mi znamo za veze koje postoje između srpskog i ruskog naroda, francuski i ruski narod imaju takođe svoje veze, ali želimo da Srbija bude odlučna pred onim što je postao ruski režim koji vodi ka katastrofi“, naveo je Košar.

Istakao je da je potrebno da se evropska integracija Srbije ubrza, što je i ideja vodilja Francuske agencije za razvoj koja Srbiji želi da pomogne na putu ka EU.

Pozvao je na normalizaciju situacije na Kosovu, jer, kako je naveo, stanovništo pati zbog kriza koje se ponavljaju.

Iz ugla Francuske, rekao je da je važno da se napreduje u dijalogu Beograda i Prištine kojim posreduje EU, ne iznoseći stav Pariza o održavanju sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Košar je rekao da su francuska preduzeća ove godine radila u Srbiji „i u dobru i u zlu“, a da žele da fokus bude na polju inovacija.

Kako je dalje naveo Francuska će biti počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga i priprema „veliku manifestaciju“.

Istakao je da je Francuska pre nekog vremena prošla kroz težak period, ali da je to neuporedivo sa tragedijama koje su se dogodile u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari