Ambasador Ukrajine: Priprema se razgovor Vučić-Zelenski 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ukrajinski ambasador u Beogradu, Volodimir Tolkač, rekao je da bi Ukrajina „naravno bila zahvalna“ ako bi se Srbija pridružila sankcijama protiv Rusije, ali da „razume da ona polazi od sopstvenih interesa, i da u nekim pitanjima zavisi od Rusije“.

„Naravno, mi bismo bili zahvalni ako bi se Srbija pridružila uvođenju sankcija koje su evropske zemlje već uvele Ruskoj Federaciji i to bi odgovaralo u suštini našim zajedničkim interesima, našem zajedničkom putu ka Evropskoj uniji. Razumemo da Srbija polazi od sopstvenih interesa, da zavisi u nekim pitanjima od Ruske Federacije i zbog toga je taj proces verovatno malo duži“, rekao je ambasador u intervjuu objavljenom danas na portalu lista Nova.

Tolkač je rekao da se radi na organizovanju razgovora ili susreta predsednika Srbije i Ukrajine, Aleksandra Vučića i Volodimira Zelenskog, ali da to „nije jednostavno“.

On je rekao da je taj razgovor zadatak diplomata koje na tome rade.

„Postoje mnoga pitanja koja je potrebno razmatrati, ne samo sa predsednikom, već i s mnogim ministarstvima i ministrima. To su pre svega ekonomska pitanja, naša zajednička saradnja pri međunarodnim organizacijama, a tu su naravno i politička pitanja. Sva ta pitanja treba konkretizovati i organizovati telefonski razgovor, ili neki susret predsednika“, rekao je Tolkač.

Rekao je da treba razmatrati i ono što je od zajedničkog interesa u međunarodnoj areni, a to je uzajamna podrška Srbije i Ukrajine u vezi s teritorijalnim integritetom i suverenitetom te dve države, jer, kako je rekao, on zna da Srbija podržava Ukrajinu u tom smislu i glasa za rezolucije u UN.

S druge strane, dodao je da Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije u vezi s Kosovom.

„Treba raditi i na produbljavanju bilateralnih odnosa. U ovom trenutku Srbija i Albanija ostaju jedine zemlje na Balkanu sa kojima Ukrajina nema sklopljen sporazum o slobodnoj trgovini. Postoje, naravno, i druga pitanja“, rekao je ukrajinski ambasador.

Ambasador je u odgovoru na pitanje o tome da li vidi da se nešto menja u odnosu Srbije prema Rusiji, rekao da ima utisak da se „nešto menja“ ne samo u svetu nego i u Srbiji, jer su „narativi ruske propagande postali neopravdani“ i to, kako je dodao, ne samo sa tačke gledišta Ukrajine, nego i sveta.

On je povodom toga što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, rekao da ukrajinski narod „deli svet na dva dela i da vidi crno-belo“.

„Pogled kod Ukrajinaca na Srbiju formira se pod određenim uticajem ruskih narativa. Primećujemo da u Srbiji ruski mediji imaju veliki uticaj, da se ovde slika naroda Srbije prema Ukrajini formira kroz ruske uticaje, ruske narative“, rekao je on.

Rekao je i da, nažalost, ljudi kako u Srbiji, tako i u Ukrajini, nemaju pravu sliku jedni o drugima, i da mora da se radi na ispravljanju te slike.

Ambasador je rekao je da je Ukrajina za mirno rešavanje pitanaja Kosova i da će poštovati dogovore koji budu potpisani.

Na pitanje o tome što je kosovski premijer Aljbin Kurti poredio agresiju Rusije na Ukrajinu i ono što je bilo na Kosovu, ambasador je rekao da su to različite stvari koje se ne mogu porediti.

„Pre svega to je zato što je Ruska Federacija priznala granice Ukrajine. Priznate su Budimpeštanskim ugovorom, ugovorom Ruske Federacije i Ukrajine. Zato to porediti nije normalno“, rekao je ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari