Ana Brnabić v. d ministra finansija? 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic arhiva

Promene u Vladi Srbije uslediće do kraja juna, a kako saznajemo moglo bi da bude zamenjeno najmanje petoro ministara.

Nakon ostavke Vujovića, kako Danas saznaje do izbora novog, funkciju vršioca dužnosti ministra finansija, kako Danas nezvanično saznaje, obavljaće premijerka Ana Brnabić.

„To će biti najlogičnije rešenje, budući da premijerka poznaje sve projekte, da je učestvovala u izradi i branila budžet za ovu godinu, a kao premijer i ministar državne uprave i lokalne samouprave učestvovala je i u razgovorima sa MMF, Svetskom bankom, EBRD i drugim finansijskim institucijama. To znači i da se reforme nastavljaju“, kažu izvori Danasa.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Vujović je ostavku podneo još prošle nedelje. Kako naši nezvanični izvori navode to je učinio „malo iz ličnih, malo iz profesionalnih razloga, jer neće da čeka da ga Siniša Mali zameni“. Reč je podsetimo, o spekulacijama da odlazeći gradonačelnik Beograda preuzima mesto Vujovića, nakon rekonstrukcije.

Okidač za promene u Nemanjinjoj 11, koje su već duže vreme u igri, mogao bi da bude poslednji otvoreni sukob – odnosno udar ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na Anu Brnabić, koje su otvoreno stale na stranu ministra za inovacije Nenada Popovića u sporu sa premijerkom Srbije oko hrvatske slikovnice koja navodno promoviše gej brakove. Zbog tog sukoba Brnabićeva je, prema medijskim navodima, ponudila ostavku predsedniku Aleksandru Vučiću, koju je on odbio.

„Dve ministarke Mihajlović i Joksimović same su sebi potpisale izlaznicu iz vlade Srbije. Postale su najjači kandidati koji će u rekonstrukciji biti zamenjeni. Ranije je bilo govora da će ministarstvo Zorane Mihajlović biti podeljeno na dva dela, ali nakon najnovijeg sukoba, postavlja se pitanje da li će mninistarka uopšte ostati u Vladi. Što se Joksimovićeve tiče, opšti utisak je da nije konstruktivna i da njene odluke zavise od njenog ličnog raspoloženja, što nije dobar osnov za rad u Vladi“, kaže sagovornik Danasa.

Ministarska za evorpske integracije Jadranka Joksimović, međutim, tvrdi da je priča koja je nastala povodom tvita ministra Popovića „prenaduvana“ i da je ona samo iznela svoj stav, koji se ne menja, kao i da ume da bude kritikovana i da kritikuje. Povodom pisanja u medijima da će, nakon oštre polemike, uslediti rekonstrukcija vlade, Joksimović je rekla da je to dokaz demokratije i pluralizma u medijima. „Zamislite da kad vi možete dve članice predsedništva SNS – Zoranu Mihajlović i mene, a ja sam i međunarodni sekretar stranke, da smenjujete svaki dan po medijima, to je dokaz slobode medija. Ja sa tim nemam nikakav problem, ali postoje neke procedure za to“, istakla je Joksimovićeva i podsetila da je bila prvi ministar koji je pre četiri godine bio na Paradi ponosa.

I pre najnovijeg sukoba u Vladi Srbije, ministar kulture Vladan Vukosavljević važio je za čoveka koji neće ostati u Nemanjinoj. Tu se ništa nije promenilo i sagovornici Danasa tvrde da će njega zameniti ili Aja Jung, ili Slobodan Nakarada, direktor Muzeja savremene umetnosti, moguće i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije. Iako je Goran Trivan na čelu resora zaštite životne sredine pokrenuo niz pitanja i njegov ostanak u Vladi je pod znakom pitanja, kao i mesto Vanje Udovičića, ministra sporta, čija se fotelja drma zbog „afere Univerzijada“. NJegov naslednik je još u magli, iako se spekulisalo da će na to mesto doći nekadašnji fudbalski as i aktuelni funkcioner UEFA Dejan Stanković, ali su male šanse za taj transfer. Sagovornici Danasa tvrde da je najneizvesniji naslednik ministra privrede Gorana Kneževića, jer to mesto, kako navode, iziskuje sposobnog čoveka koji dobro poznaje investicije i privredu.

I dok i Maja Gojković i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović smatraju da ministri koji nisu saglasni sa mišljenjem vlade, ako imaju časti treba da je napuste, dotle opozicija smatra da vlast konstantno kreira predstave kako bi skrenula pažnju građana sa velikih problema i težeg života. Miroslav Aleksić iz Narodne stranke kaže da Vučić i njegova vlada umesto da vode državu, vode kampanju već šest godina, a deo tih igrica su stalne najave izbora i rekonstrukcije, kako bi se održale stalne tenzije.

„Konflikti u Vladi, jednako kao i neki drugi, mnogo agresivniji konflikti, fabrikuju se od strane vlasti kako bi se skrenula pažnja s osnovnog problema u Srbiji – loše ekonomske politike koja iz dana u dan sve više osiromašuje naciju, terajući mlade ljude u beli svet, trbuhom za kruhom“, kaže Branka Stamenković iz DJB. Sa njom se slaže i Radoslav Milojičić iz DS, kao i Marko Đurišić, poslanik SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari