AP o razgovorima u Prištini: Lajčak tražio sporazum pre izbornih procesa u EU i SAD 1Foto: Miroslav Lajčak/ Iks

Izaslanik EU za zapadni Balkan je danas pozvao Kosovo i Srbiju da „posustale razgovore“ o normalizaciji nastave pre izbora za Evropski parlament u junu – piše američka novinska agencija AP iz Prištine.

Agencija navodi da je Miroslav Lajčak u Prištini tri sata razgovarao s najvišim zvaničnicima Kosova — predsednikom Vjosom Osmanijem, premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bislimijem pošto je dan ranije posetio Beograd.

AP konstatuje da EU i SAD „vrše pritisak na obe zemlje da sprovedu sporazume koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti postigli u februaru i martu“ 2023.

Dalje se kaže da je Lajčak ukazao da će u 27 država Evropske unije u junu biti izbori za Evropski parlament, dok SAD izlaze na izbore u novembru, te će „pažnja, naravno, kasnije ove godine biti usmerena na te procese“.

Ap kaže da „pregovori o normalizaciji uz posredovanje EU nisu uspeli da postignu napredak, posebno posle otužanog sukoba septembra prošle godine maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije u kojem su poginule četiri osobe i podigla se napetost u regionu“.

I Srbija i Kosovo rekli su da žele da se pridruže EU, ali je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao da njihovo odbijanje kompromisa ugrožava njihove šanse za članstvo, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari