Prema podacima Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, u Beogradu je u poslednjih deset godina od side obolelo 466 osoba, dok je njih 411 umrlo. Od ukupnog broja, tri četvrtine su muškarci, a dobna grupa od 25 do 49 godina čini 88 procenata obolelih. U glavnom gradu je u istom periodu registrovano 995 HIV inficiranih, od kojih je 710 muškaraca.

Prema podacima Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, u Beogradu je u poslednjih deset godina od side obolelo 466 osoba, dok je njih 411 umrlo. Od ukupnog broja, tri četvrtine su muškarci, a dobna grupa od 25 do 49 godina čini 88 procenata obolelih. U glavnom gradu je u istom periodu registrovano 995 HIV inficiranih, od kojih je 710 muškaraca…
Upravo zbog toga, Jugoslovenska asocijacija za borbu protiv side najavila je da će na prometna gradska mesta postaviti dvadesetak automata za prezervative – najsigurniju dokazanu zaštitu od infekcije. Zahvaljujući pomoći humanitarne organizacije „Sever-jug“, prva ovakva mašina već radi u Studentskoj poliklinici. Da li je to, međutim, dovoljno? Dr Viktorija Cucić iz JAZAS smatra da grad mora da ima mnogo više automata za kondome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari