U skladu s odlukom Centralne izborne komisije Kosova, prvi krug lokalnih kosovskih izbora ponoviće se na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, na kojima su 3. novembra nepoznata lica razbila glasačke kutije i uništila dokumentaciju.

Odluka CIK potvrđena je prošle nedelje u Briselu, na sastanku premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, iako je većina srpskih lista, koje učestvuju na izborima, smatrala da zbog nepravilnosti, za koje krive OEBS, prvi krug glasanja treba poništiti na celom severu Kosova i Metohije.

Premijer Dačić juče je u severnoj Mitrovici na završnom skupu Građanske inicijative „Srpska“ naglasio da se „danas Srbija ne brani više puškom, već mora da se brani pobedom na izborima“. Dačić tvrdi i da „Srbija nikada neće napustiti i zaboraviti sever Kosova“.

„Od 1999. Srbija je prisutna, ali iz Beograda. Nama treba srpski centar vlasti ovde na severu, u Kosovskoj Mitrovici. Važno je da Srbi budu jedinstveni, da zaboravimo razlike između političkih partija. Treba da imamo najjaču političku partiju na Kosovu, a to je srpska partija. Imamo jedan cilj, a to je da osvojimo više glasova nego albanski i bošnjački kandidat“, poručio je Dačić sa Trga Šumadija.

Na skupu je učestvovala i ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je pozvala građane Mitrovice da izađu na ponovljene izbore, zato što je to „jedini način da sačuvaju radna mesta“. Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, čiji je lik bio na plakatama „Srpske“ kojima je juče bila oblepljenja severna Mitrovica, poručio je iz Beograda da očekuje veću izlaznost, ali da je odluka na građanima.

CIK Kosova je u četvrtak uveče saopštila da je u tri srpske opštine na severu – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, pobedila „Srpska“, ali nije objavila rezultate za severnu Mitrovcu bez tri sporna birališta. Iako se zvanično ne zna ko vodi u trci za gradonačelnika severne Mitrovice – Agim Deva iz DPK, samostalni kandidat Andrijana Hodžić ili Oliver Ivanović (SDP), izvori Danasa tvrde da je u oba slučaja kandidatu „Srpske“ Krstimiru Pantiću za ulazak u drugi krug potrebna visoka izlaznost – preko 60 odsto, i da svi glasači njemu daju glas.

Oliver Ivanović kaže za Danas da neće pozvati svoje birače da glasaju za Pantića. „Treba biti realan i pozvati glasače da biraju onoga ko može da garantuje ostvarivanje predizbornog programa. Osim mene, svi drugi kandidati nude samo visoku politiku. Kampanja Beograda da Albanac ne može da bude gradonačelnik Mitrovice ipak je bolja nego insistiranje samo na jednoj listi pre prvog kruga. Meni to odgovara, utakmica se svela na dva igrača“, objašnjava Ivanović.

Nenad Radosavljević, nosilac liste Narodna pravda iz Leposavića, kaže za Danas da u nedelju u severnoj Mitrovci očekuje veliku izlaznost jer su „Beograd i međunarodna zajednica primenili sve postojeće instrumente – od radne obaveze i pretnji do podmićivanja i obećanja da će nastupiti blagostanje, a sever opet biti država Srbija“.

Radosavljević prognozira da će u drugom krugu glavni problem državnih vlasti biti kako da Srbin bude gradonačelnik, jer će Beograd „preko njega vladati, bez obzira na to da li će pobediti Ivanović ili Pantić“.

Privremena skupština AP KiM saopštila je juče zaključke sa poslednje sednice, po kojima „teritorijalno uređenje opština, njihov pravni status, kao i ustavno pravni položaj građana i lokalnih samouprava u četiri opštine na severu KiM ne mogu se menjati mimo referendumske volje građana i prethodne promene Ustava Srbije“.

Vodič za bezbrižnu nedelju

Bojkota ponovljenog glasanja u Mitrovici, prema rečima člana Štaba za antiizbornu kampanju Marka Jakšića, neće biti zato što su „izbori završeni 3. novembra, kada ih je bojkotovalo više od 90 odsto glasača“. Jakšić kaže za Danas da je Štab stao iza „Vodiča za bezbrižan 17. novembar“ u kome se Mitrovčani pozivaju da napuste grad, isključe telefone, ne idu u školu, jer se nedeljom ne radi, kao i da ne glasaju za nezavisno Kosovo, već da dan provedu mirno sa prijateljima, „kako bi izbegli izborne pritiske“.

Bezbednost

KPS, Euleks i kfor najavili su juče u zajedničkom saopštenju da će zbog ponavljanja izbora u severnoj Mitrovici „primeniti jake bezbednosne mere kako bi se osiguralo da članovi biračkog odbora i OEBS mogu da obavljaju svoj posao“. Oni su najavili da će „biti na oprezu i postupati nepristrasno, promišljeno i čvrsto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari