Bez posledica po Zoranu Mihajlović zbog ličnog stava 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović jedina je od ministara napravila iskorak u „aferi“ stenogram premijerkinog intervjua i pravdanja ruskom ambasadoru rekavši da je stenogram trebalo da bude dat članovima vlade.

Da li se sa tom njenom izjavom slažu ostali ministri juče nismo uspeli da saznamo jer one koje smo pitali nisu odgovarali. Sagovornici Danasa kojima smo razgovarali kažu da Mihajlović zbog izjave neće snositi posledice u stranci i vladi.

Ovom izjavom ministarka Mihajlović nastavlja da svojim liberalnijim stavovima odskače od uobičajenog ponašanja ostalih ministara koji uglavnom ponavljaju izjave koje su čuli od predsednika države i bivšeg premijera Aleksandra Vučića. U prvi mah se ni Mihajlović nije snašla pa je nakon što je javnost u petak od zvaničnika ruske vlade saznala da je premijerka Ana Brnabić dostavila stenogram svog intervjua agenciji Blumberg, rekla da Vlada vodi takvu politiku koja Srbiju neće dovesti u situaciju da mora nešto da bira „ili – ili“ i da se niko ne pravda Rusiji i da sve liči na odu da li je premijerka rekla ovako ili onako.

Ipak juče je Mihajlović navela da ako je neko trebalo da dobije transkript intervjua premijerke agenciji Blumberg, onda su to su možda mogli da budu članovi Vlade.

„Još se raspravlja o transkriptu, mislim da je to previše naduvana priča u prethodnom periodu bez potrebe. Ako je neko trebalo da dobije taj transkript to bi možda mogli da budu članovi Vlade“, rekla je Zorana Mihajlović novinarima prilikom obilaska gradilišta „Zemunske kapije“, na prostoru nekadašnje kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu. Mihajlović je dodala da smatra da je rasprava o transkriptu intervjua „previše naduvana priča i bez potrebe“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da ne misli da će ministarka Mihajlović trpeti neke posledice u vladi i u stranci zbog svoje izjave.

– Članovi vlade imaju pravo na svoj stav i ne mogu da kritikujem nekog političara kada kaže nešto što je tačno i sa čim se slažem. Ona nije glasala protiv neke odluke vlade ili stranke da bi to ostavili posledice već je iznela svoj stav u medijima – objašnjava Anđelković.

On se slaže sa Mihajlović i dodaje da je transkript intervjua premijerka Brnabić trebalo da da na uvid javnosti.

– Premijerka je trebalo da odmah energično demantuje navode Blumberga a ne da stenogram daje predstavniku neke zemlje. Mi pravimo balans snishodljivosti. Snishodljivi smo prema Zapadu pa se ustručavamo da demantujemo laž, a snishodljivi smo i prema Istoku tako što im dostavljamo dokaze da je nešto laž. Naša vlast treba da korespondira sa građanima i njima jasno sve kaže – ukazuje Anđelković.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da je izjava Mihajlović atipična jer niko drugi iz vlade nije reagovao na takav način i zato što je običaj da kada se dogodi neki problem, ovog puta sa premijerkom, dođe do solidarnosti među ministrima. On takođe ne očekuje posledice po nju ni u vladi ni u stranci.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić je dala intervju agenciji Blumberg a vest koja je iz intervjua objavljena je da je rekla da će Srbija izabrati EU ako bude birala između EU i Rusije. Posle toga je reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da je premijerka Srbije ambasadoru Rusije u Beogradu predala stenogram svog intervjua kako bi ga uverila da je loše interpretirana njena izjava da bi Srbije pre izabrala EU nego Rusiju. To je izazvalo buru reakcija u javnosti jer se taj premijerkin potez okarakterisao kao pravdanje pred predstavnikom druge države. Brnabić je za Blic rekla da se nije pravdala ambasadoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari