Javno preduzeće Službeni glasnik umesto godišnje nagrade „Desimir Tošić“, koju je od 2008. dodeljivalo u dve kategorije – za najbolju knjigu u oblasti publicistike i za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova u štampanim ili elektronskim medijima, od sada će dodeljivati samo jednu Glasnikovi nagradu – za najbolju publicistiku.

U skladu sa vladinom politkom štednje novčana nagrada za najbolju publicističku knjigu sa prošlogodišnjih 240.000 smanjena je na 200.000 dinara.

-Držeći se načela štednje doneli smo odluku da od dve zadržimo jednu nagradu – za publicistiku. Na osnovu dogovora v. d. direktora JP Službeni glasnik i žirija za nagradu, Nadzorni odbor je doneo odluku da nagrada ubuduće nosi naziv „Glasnikova nagrada“, rečeno je Danasu u Službenom glasniku, gde nisu želeli dalje da komentarišu ovu odluku.

Službeni glasnik je 22. decembra raspisao konkurs za „Glasnikovu nagradu“, koji se odnosi na knjige iz oblasti publicistike objavljene u 2014. Prema propozicijama, „publicistički radovi u širem smislu – monografije, memoari, istorijski romani i slično, ne mogu konkurisati za nagradu“, što je važilo i prethodnih godina. Rok za prijavljivanje je 15. januar. Sastav žirija nije promenjen, o dobitniku će odlučivati: Dušan Pavlović (predsednik), Vladimir Vuletić i Petar Lazić.

Petar Lazić izjavio je za Danas da je iz Službenog glasnika „obavešten da neće biti nagrade za najbolju kolumnu, ali da će se zato povećati nagradni fond za najbolju knjigu iz oblasti publicistike, kao i da je na Nadzornom odboru da odluči da li će produžiti mandata žiriju“.

Lazić kaže da je naziv nagrade „stvar politike kuće“ i da njemu „nije problem što se nagrada sada zove Glasnikova, jer i NIN-ova nagrada nosi ime ovog lista, a ne nekog drugog“.

Pojedini članovi Nadzornog odbora Službenog glasnika juče nisu mogli da potvrde da li je ukinuta nagrada „Desimir Tošić“, ustanovljena posle Tošićeve smrti 2008. sa ciljem da „afirmiše osnovne humanističke i demokratske principe“. Desimir Tošić (1920-2008) bio je srpski i jugoslovenski intelektualac demokratske orijentacije, član predratne Demokratske stranke, na čijem čelu su bili Ljubomir Ljuba Davidović i Milan Grol. U emigraciji, u kojoj je proveo više od četiri decenije, bavio se Jugoslavijom, pitanjima demokratizacije, liberalizacije, disidenata, rešavanja nacionalnih problema. Posle povratka u Srbiju 1990. učestvovao je u obnovi DS.

Dosadašnji laureati

Za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova u štampanim ili elektronskim medijima proteklih šest godina nagrada je bila štampanje knjige nagrađenih autora u izdanju Glasnika. Poslednji, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Desimir Tošić“ u ovoj kategoriji, Danasov kolumnista Dragoljub Petrović kaže da je u toku priprema za štampu njegove knjige, koju bi Glasnik trebalo da objavi u januaru. Nagradu za publicistiku za 2013. dobio je Ivan Ivačković za knjigu „Kako smo propevali“. Raniji laureati u obe kategorije su: Aleksandra Petrović, Dorotea Čarnić, Aleksandar Zograf, Slavoljub Đukić, Nebojša Popov, Vladimir Gligorov, Zlatko Paković, Dragoljub B. Đorđević, Marko Somborac, Igor Marojević i Slaviša Orlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari