Biljana Stojković, nakon puštanja iz pritvora: Policajci su nam zavrtali ruke, vređali nas, nije nam bio dozvoljen pristup telefonima 1foto: N1, Printskrin

Postupak policije bio je prekomeran, zavrtane su nam ruke pri ubacivanju u automobile, jedan policajac nas je vređao u policijskoj stanici, nije nam bio dozvoljen pristup telefonima da bismo zvali advokate – kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, koja je juče sa svojim koleginicama i kolegama privedena zbog ispisivanja grafita „Srbija protiv nasilja“ ispred Skupštine Srbije.

Kako dodaje, šaranje trotoara se u najjačem slučaju, s pravničke strane, može okarakterisati kao komunalni prekršaj i za to delo nema privođenja.

– Ipak, na poziv skupštinskog obezbeđenja, poslato je dva automobila policajaca, oteti su nam telefoni kojima smo snimali postupanje policije, zavrtane su nam ruke pri ubacivanju u automobile, jedan policajac nas je vređao u policijskoj stanici, nije nam bio dozvoljen pristup telefonima da bismo zvali advokate. Srećom, jedna aktivistkinja, Aleksandra, uspela je, pre nego što joj je oduzet telefon, da pošalje poruku o našem privođenju – opisuje jučerašnji slučaj sagovornica Danasa.

Ona da napominje da je okupljanje građana i poslanika ispred policijske stanice i širenje vesti o privođenju preko nezavisnih medija i društvenih mreža, imalo veliki uticaj na to da privedene aktiviste posle dva sata puste.

– Tek tada su se opredelili da nas terete samo za komunalni prekršaj. Ceo događaj je još jednom pokazao snagu i važnost solidarnosti među građanima. U neprijateljskoj državi moramo čuvati leđa jedni drugima – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ovde se radi o jasnoj diskriminaciji.

– Ako ste režimski pulen, možete šarati grad i policija će vam u tome još i pomagati. Možete šarati fasade, slikati murale osuđenim ratnim zločincima, a te sramne slike policija će štititi. Ako želite da prekrečite poruke mržnje, kao što je to radila ekipa Krokodila u Mitićevoj rupi, poslaće policajce da vas u tome spreče. Možete i da kampujete dve godine pod šatorima ispred Narodne skupštine ukoliko ste bliski vlastima i ukoliko preko jakog ozvučenja ponavljate poruke mržnje. Tek skoro su uklonili tu opskurnu skupinu ljudi ispred skupštine, a da ne znamo šta su oni tu predstavljali. Dakle, možete svašta da radite, bez granice, ako ste pristalica režima. Opozicionari, pak, suočavaju se sa ogromnom represijom, hapšenjima i kršenjima sopstvenih građanskih prava. Ali, poruka će ostati ista – mi nećemo odustati! – kaže Biljana Stojković.

Kako podseća, privođenje političkih aktivista stranke Zajedno postalo je uobičajena stvar.

– Za samo tri dana, nas šestoro je bilo u policijskim stanicama – u Novom Sadu i Beogradu. Pretpostavljam da strahovito nerviramo naprednjački režim, jer smo veoma uključeni u aktivnosti građanskog bunta koji doživljavamo, ne samo kao subotnje proteste i blokade, već i kao svakodnevnu borbu i poruke za nasilnike na vlasti. Grafit „Stop nasilju“ ispisali smo na trotoaru ispred Narodne skupštine, jer to je institucija koju je režim pretvorio u svoj odašiljač mržnje. Svakog dana to vidimo u skupštinskim klupama. Taj govor se lako pretvara u mentalno i fizičko nasilje koje se širi kroz svaku poru društva. Naravno dodatni repetitori agresije su televizije sa nacionalnom frekvencijom i režimski tabloidi – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari