Ako država može da ispiše ceo grad grafitima: "Miloš Francuz" i "Milica lažljivica", zašto nije dozvoljeno napisati "Srbija protiv nasilja"? 1Printskrin N1

Biljana Stojković i ostali sinoć privedeni mislili su da je ispisivanje grafita po asfaltu dozvoljeno, jer je država ceo grad ispisala porukama „Miloš Francuz“ i „Milica lažljivica“, rekao je za N1 Božo Prelević.

Podsetimo, petoro aktivista, uključujući i kopresednicu stranke Zajedno, privedeni dok su pravili umetnički performans i pisali grafite ‘Stop nasilju’ na trotoaru. Pušteni su iste večeri.

Komentarišući ovaj incident, Prelević, koji je sinoć bio u policijskoj stanici u Majke Jevrosime, rekao je da su oni bili uvereni da je ispisivanje grafita na trotoaru dozvoljeno.

„Pošto je država ispisala ceo grad grafitima ‘Miloš Francuz’, ‘Milica lažljivica’, oni su mislili da je to dozvoljeno. Onda su po asfaltu ispisivali ‘Stop nasilju’ i tako pozivali na zakonitost ove države, posebno inspirisani užasnim odnosom prema inspektorima policije koji su svedočili u Jovanjici i koji nose pištolje radi lične zaštite. Mislim da to neće biti slučaj čak ni za komunalnu policiju, ali pokazuje kako je jedno šaranje Bogom dano, a drugo nije dozvoljeno“, kazao je on u Novom danu.

Naročito, dodao je Prelević, što je ispis „Stop nasilju“ benigno pozivanje na zakonitost države, a „Miloš Francuz“sejanje mržnje i animoziteta, što je takođe krivično delo.

„Mislim da je u ovo sigurno akcija policije koja je nešto htela da spreči. Videćemo šta vlast misli, ali rekao bih da je i za njih ovo potpuno besmisleno. To se videlo i po postupanju policije koja ih je pustila nakon što im je oduzela sprejeve“, rekao je.

Ovo je posao za komunalnu miliciju, a njih je uhapsila opštinska, kazao je.

„Oni su mi rekli da je jedan policajac bio posebno grub, dok su drugi bili vrlo fini. Odnos u policiji pretežno ili značajno je protiv nasilja, a jedan je za nasilje“, u šali je rekao on i dodao da je poruka „Stop nasilja“ toliko benigna da ne vidi kako bi mogla nekom da smeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari