Koalicija Srbija protiv nasilja podeljena oko francusko-nemačkog plana, o tome će kad "sruše" Vučića 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predstavnici Srbija protiv nasilja, odnosno kandidati za narodne poslanike koji pripadaju “desnom” delu ove koalicije – jasno određenih u odnosu na francusko-nemački plan – da ga treba po svaku cenu odbaciti, posetili su Kosovo u okviru predizborne kampanje.

Srbija protiv nasilja poslala je na Kosovo predstavnike Narodnog pokreta Srbije, čiji je lider Miroslav Aleksić, Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, dok je ispred Demokratske stranke bio Srđan Milivojević.

Njihova udružena poruka tom prilikom bila je da su protiv francusko-nemačkog plana za rešenje kosovskog pitanja, da su protiv stolice za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, odnosno za priznanje kosovoske nezavisnosti.

Zanimljivo je da ovakva poruka nacionalističkijeg i “desnog” dela proevropske opozicije dolazi u trenutku kada Evropska unija najavljuje da će formalno tražiti od Evropske komisije da uvrsti obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela.

Reč je Ohridskom sporazumu.

Nameće se potom pitanje, da li je deo proevropske opozicije time zapravo protiv evropskih integracija, ako se ima u vidu da će već 12. decembra ova najava EU najverovatnije biti usvojena i da će ono protiv čega su predstavnici Srbija protiv nasilja postati poglavlje u integracijama Srbije u Uniju.

– Mora se imati na umu da je Srbija protiv nasilja koalicija stranaka širokog spektra i da nije jedinstvena po pitanju rešavanja problema Kosova. Zajedničko nam je svakako da se „kosovski čvor“ mora posmatrati iz ugla dobrobiti ljudi koji tamo žive – kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Koalicija Srbija protiv nasilja podeljena oko francusko-nemačkog plana, o tome će kad "sruše" Vučića 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Kako dodaje, “znamo da se srpska zajednica na Kosovu nalazi u dvostrukom problemu – s jedne strane je negativna politika Kurtija, a s druge je pritisak Srpske liste koja sprovodi preteću politiku prema svakome ko se protivi Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću”.

– Politike sa obe strane nisu zainteresovane za opstanak i dostojanstvo života Srba na Kosovu, što ove ljude čini zatvorenicima dva nacionalistička narativa sa ciljem održavanja na vlasti dvojice populističkih lidera – kaže naša sagovornica.

Stranke u koaliciji Srbija protiv nasilja imaju različita mišljenja o načinu na koji se mora pristupati ovom problemu, dodaje.

– Složili smo se, međutim, da raspravu odložimo za vreme kada režim Aleksandra Vučića bude prošlost i kada realno budemo u prilici da nešto učinimo – ističe Biljana Stojković.

Kako dodaje, niti jedna odluka se ne sme donositi bez otvaranja svih spornih pitanja i transparentne, stručne diskusije u javnom prostoru, a to će biti moguće tek kada se oslobode mediji sa nacionalnom frekvencijom

Prema njenim rečima, potrebno je da svi građani budu upoznati sa cenama i dobitima od svakog mogućeg ishoda.

Miroslav Aleksić: Koalicija (Srbija protiv nasilja) protiv francusko-nemačkog plana

– Muljanje u mraku koje sprovodi Vučić, upravo je način da Kosovo izvlači iz šešira na svakim izborima, kao glavni opis „izdajničke opozicije“, pri čemu sebi samom otvara prostor da, prema prilici, govori i radi kontradiktorne stvari i igra se sa sudbinom stanovništva i u Srbiji i na Kosovu – kaže Biljana Stojković.

Važno je naglasiti da smo ipak uspeli da Kosovo ne bude opet glavna tema izbora, napominje sagovornica Danasa, već da pričamo o nasilju, standardu, inflaciji, nebezbednom, nesigurnom i ugroženom životu građana Srbije.

Miroslav Aleksić, koji je i nosilac liste Srbija protiv nasilja na republičkim izborima, ispred kosovske opštine Gračanica, međutim, poručio je da se koalicija (kojoj pripada) protivi usvajanju francusko-nemačkog plana za Kosovo.

– Svaki sporazum pa i taj francusko-nemački sporazum koji podrazumeva priznanje Kosova, članstvo Kosova u Ujedninjenim nacijama nije prihvatljiv i ne može biti prihvatljiv za Srbiju. Možemo da razgovoramo o nekom drugom sporazumu i rešenju – kazao je on.

Aleksandar Jovanović Ćuta smatra da su Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti i međunarodna zajednica od Kosova i Srba koji ovde žive napravili “koncentracioni logor”. On je poručio da se koalicija “Srbija protiv nasilja” protivi priznanju Kosova, ali i prihvatanju francusko-nemačkog sporazuma. Biračima je poručio da odluče koga će podržati 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari