Zrenjanin šeta protiv nasilja od 5. maja, sledeći protest u petak 1Foto: M.P: / Danas

Za petak, 14. jul, najavljen je novi protest „Zrenjanin protiv nasilja“ a na protestu će govoriti Jelena Mihajlović,majka devojčice koja je diskriminisana u vrtiću u Pećincima.

Građanke i građani Zrenjanina će se ovog petka okupiti i protestovati protiv narastajućeg nasilja u društvu i autoritarne, nedemokratske i bezobzirne vladavine Aleksandra Vučića.

Skup je najavljen za 19 časova na šetalištu pored jezera u Maloj Americi.

Ovo je treći mesec kako Zrenjaninci izlaze na ulicu i mirnim protestom pozivaju vlast na smenu odgovornih za nasilje u društvu.

Svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu Zrenjaninci su spontano počeli da izražavaju već 3. maja paljenjem sveća na spomeniku Kralju Petru u svome gradu.

Nakon toga održan je 5. maja na gradskog trgu nemi protest prosvetara, đaka i roditelja gde se okupio veliki broj građana.

Već 8. maja spontano je, preko društvenih rmeža, organizovan skup „Srbija protiv nasilja“, gde su se građani samoinicijativno okupili na gradskom trgu.

Nakon što su se u organizaciju protesta uključila udurženja građana i opozicione stranke, u sredu 17. maja, po neverovatnom nevremenu, održan je prvi masovni protest „Zrenjanin protiv nasilja“.

Prisutni građani, mokri do kože, prošetali su od Parka poljubaca kod jezera u Maloj Americi do magistrale, gde su na kratko blokirali sobraćaj, da bi se potom razišli.

Naredni protest održan je 24. maja, gde je govorila Senka Jankov i poručila „Još jednom smo u koloni a već smo se našetali poslednjih dvadesetak godina, uvek iznova i uvek sa jednom istom idejom, da živimo u društvu sa pristojim vrednostima, u društvu odgvornosti. poručila je okupljenima.

Ona je dan ranije, zbog toga što je okačila plakat protesta u Google učionicu, u svojoj školi suspendovana pod optužbom za političko delovanje.

Iz Pokreta Novi optimizam poričili su da je odluka protiv profesorke Jankov svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte.

„Smatramo da je pozadina ove odluke zastrašivanje prosvetnih radnika, i to u gimnaziji koja mora biti svetionik promovisanja i razvijanja kritičke i progresivne misli. Za nas je neprihvatljivo da se targetiraju pojedinci, nastavni radnici, čija misija nije samo da nekog nešto nauče, već da konstantno učenike pozivaju na razmišljanje, društveno angažovanje, razumno pristupanje argumentima, da istražuju i kreiraju svoje stavove, traže odgovornost institucija uvek i svuda, sami budu odgovorni članovi društva i postanu društveno empatična bića“, poričili su iz Novog optimizma.

Povodom pokrenutog postupka za suspenziju u Zrenjaninskoj gimnaziji, profesorka sociologije Senka Jankov rekla je da nema ni trunke krivice u njenom postupanju.

„Povređena sam kao čovek i kao dugogodišnji njihov radnik da su se prema meni tako poneli, posle svih ovih godina i svega što sam uradila za školu, da mi se tako nešto inputira kao što je politička zloupotreba škole. Nema nikakvog osnova za to što mi se prebacuje da sam kršila Zakona o osnovama obrazovanja“, rekla je Senka Jankov za Danas.

Osim ovog, nezapamćenog slučaja, zrenjaninski protest obeležio je i zahtev da Judita Popović, članica REM-a, da ostavku u tom telu.

Iako je i sama učestvovala na prvom protestnom skupu u Zrenjaninu, poznata advokatica i bivša potpredsednica Skupštine Srbije bila je prozivana sve do 8. juna, kada je Skupštini Srbije podnela svoju ostavku jer je „postalo besmisleno ostati u telu koje se ne snalazi u prostoru i vremenu i zanemaruje ogromne društvene turbulencije i nezadovoljstvo javnosti, objansila je za Danas Judita Popović.

Na zrenjaninskim protestima, do sada, govornici su bili Zrenjaninci i njhovi gosti, između ostalih Željko Veselinović iz Sindikata Sloga, advokat Božo Prelević, profesor Čedomir Čupić.

Proteste građana 31. maja svojim prisustvom podržali su i Dragan Đilas, Bojan Kostreš, Aleksandar Olenik, Željko Bodoržić.

Sve proteste Zrenjaninci održavaju u naselju Mala Amerika, a potom šetaju kroz grad dok je 1. jula održan protest na putu kod Lingloga. Ulaz u kompaniju je izabran, kako kažu organizatori, zbog toga što je Linglong simbol nasilja nad ekologijom u Zrenjaninu, ali i zbog krršenja adničkih prava.

„Mi ne želimo da budemo grad Linglonga. Linglong je najveća afera i najveće pravno nasilje u Srbiji i postaće evropski problem. Instalirati ovakvu fabriku na bogatu zemlju u srcu Banata je nasilje i to nasilje odslikava našu poruku. Borimo se protiv nasilja, blokiramo put na dva sata i očekujemo da vlast usvoji zahteve građana iznetih početkom maja“, poručio je sa tog skupa Branislav Grubački, osnivač Novog optimizma.

Sa protestima Zrenjaninci planiraju da nastave a tokom leta najavljuju svakog petka skup u 19 časova u Maloj Americi, kod jezera.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari