Snažna poruka protiv svakog vida nasilja: U Zrenjaninu održan skup "Srbija protiv nasilja" 1Foto: M. Pudar

U Zrenjaninu je u organizaciji građana danas popodne održan skup protiv nasilja, okupljanjem oko spomenika Kralju Petru, u čijem podnožju se nalaze sveće, igračke i poruke posvećene stradalim đacima na Vračaru.

Građani su svojim dolaskom i mirnim okupljanjem poslali snažnu poruku da se protive svakoj vrsti nasilja u društvu.

„Ovo su tragični događaji a pošto radim u školi, sve je ovo teško shvatiti, doživeti i nastaviti dalje. Nadam se da će posle ovog užasnog dođgađaja doći do nekog bitnijeg reza u društvu i da ćemo konačno shvatiti gde smo i šta smo i da moramo da krenemo iz početka i gradimo naše vaspitanja i obrazovanje ispravno. Važno je da nađemo načina da promenimo društvo, jer promeniti društvo ne znači ništa druge nego promeniti sebe“, rekao je za Danas profesor filozofije Zlatko Jelisavac.

Njegov kolega Radovan Francuski, koji predaje istoriju u zrenjaninskoj gimnaziji. kaže da je „nasilja, blago rečeno, previše“.

„Nasilje je prisutno, godine su u pitanju i čini mi se da smo došli do tačke kada nema dalje. Deca su na najtragičniji način stradala u školi, znali smo da je društvo prepuno nasilja ali da će eruptirati na ovakav način ni u najcrnjim snovima nismo mogli da zamislimo da je tako nešto moguće“, kaže sagovornik Danasa.

On kaže da je zato potrebno zaustaviti nasilje i u društvu i u medijima, koje, po njegovom mišljenju generiše sve ostale vrste nasilja.

„Stop nasilju,stop pogrešnim modelima ponašanja. Mi koji radimo u školi to znamo a znaju i roditelji da se deca vaspitavaju po modelima, zatosmatram da modeli zasnovani na nasilju, koji su prisutni u našem društvu, moraju biti suspendovani. Dalje ovako ne može, mislim da stvari ne mogu da se nastave posle te tragične srede. Ovo je velika trauma za društvo i društvo nakon ovog događaja ne sme da ostane isto“, ocenio je Radovan Francuski.

Pored skupa u svom gradu, Zrenjaninci su u većem broju otišli na skupove „Srbija protiv nasilja“ koji se održavaju u Beogradu i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari