Zrenjaninska gimnazija suspendovala profesorku zbog plakata "Zrenjanin protiv nasilja" 1foto Medija centar

Nakon što je sinoć u Zrenjaninu održan protest „Zrenjanin protiv nasilja“ , gde je profesorka zrenjaninske gimnazije Senka Jankov održala govor, danas je Zrenjaninska gimnazija suspendovala ovu svoju nastavnicu, saznaje Danas.

Suspenzija je usledila jer je, navodno, profesorka sociologije okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu.

Povodom događaja u Zrenjaninskoj gimnaziji oglasio se Pokret Novi optimizam, koji je ocenio da je suspenzija profesorke Jankov „pritisak na neistomišljenike vlasti“.

Kako su naveli u reagovanju, Pokret Novi Optimizam najoštrije osuđuje odluku direktora Zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku sociologije Senku Jankov, nakon što je kako se navodi u odluci „u google učionici” okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja” i time pozvala đake da „zajedno sa profesorima izađu na protest protiv nasilja”.

„Pokret Novi Optimizam, ne želeći da ulazi u pravnu strukturu tog dela i konsekventno time odluku nadležnih, saopštava da je ovo više od obične suspenzije za navedeni prekršaj.Smatramo da je odluka o „privremenom udaljavanju sa rada” profesorke Jankov politički motivisana i u aktuelnom momentu predstavlja pritisak na poznatu zrenjaninsku intelektualku i aktivistikinju, građanku koja svojim profesionalnim i društvenim angažovanjem hrabro iznosi svoje stavove i doprinosi uspostavljanju demokratije u Srbiji“, navode u Novom optimizmu.

Zrenjaninska gimnazija suspendovala profesorku zbog plakata "Zrenjanin protiv nasilja" 2
Foto: M.P./ Danas

Oni ističu da je odluka protiv profesorke Jankov je svojevrsna osveta zbog njenog angažovanja i učestvovanja na protestima protiv nasilja, ali i u brojnim građanskim akcijama tokom kojih se ona zalaže za podizanje kritičke svesti kod mladih i u društvu uopšte, saopštio je Novi Optimizam.

„Smatramo da je pozadina ove odluke zastrašivanje prosvetnih radnika, i to u gimnaziji koja mora biti svetionik promovisanja i razvijanja kritičke i progresivne misli. Za nas je neprihvatljivo da se targetiraju pojedinci, nastavni radnici, čija misija nije samo da nekog nešto nauče, već da konstantno učenike pozivaju na razmišljanje, društveno angažovanje, razumno pristupanje argumentima, da istražuju i kreiraju svoje stavove, traže odgovornost institucija uvek i svuda, sami budu odgovorni članovi društva i postanu društveno empatična bića“, kaže se u ragovanju Novog optimizma.

Jankov: Častan sam profesor, ulažem žalbu

Povodom pokrenutog postupka za suspenziju u Zrenjaninskoj gimnaziji, profesorka sociologije Senka Jankov kaže za Danas da nema ni trunke krivice u njenom postupanju i da sprema žalbu.

„Spremam žalbu, častan sam profesor, imam svoj obraz i svoj integritet i ne pristajem na ovako nešto. Povređena sam kao čovek i kao dugogodišnji njihov radnik da su se prema meni tako poneli, posle svih ovih godina i svega što sam uradila za školu, da mi se tako nešto inputira kao što je politička zloupotreba škole. Nema nikakvog osnova za to što mi se prebacuje kao kršenje Zakona o osnovama obrazovanja“, objašnjava Senka Jankov za Danas.

Kako precizira, njoj je prebačeno što je u Google učionicu okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“, koji najavljuje protestni skup ali i zbog teksta objavljenog u Danasu.

„Suspenzija mi je uručena i imam rok osam dana da odgovorim na postupak koji je u školi pokrenut. Meni je u prisustvu pravnika škole i predstavnika sindikata direktor saopštio da je sa moje strane došlo do političke zloupotrebe škole. Tražila sam da mi se kaže konkretno šta je u tom mom postavljaju na Googlu učionicu, koja je pritom moj privatan nalog a ne školski, i u tom tekstu gde su moji lični pogledi na protest, šta je za njih sporno, gde je tu bilo kakva politička zloupotreba škole ali nisam dobila odgovor“, navela je Senka Jankov.

Profesorka Jankov kaže i da je pritisaka bilo i ranije ali su oni bili suptilniji i retki.

„Ono što je pokrenulo sve ovo je postavljanje poziva za šetnju „Zrenjanin protiv nasilja“ u mojoj Google učionici i tekst koji je objavljen u Danasu, gde je to isto javno rečeno. Meni je rečeno da sam prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji se tiče političkog udruživanja i delovanja u školi, i da je to ključni razlog zašto ja moram da budem suspendovana. Takođe mi je rečeno da će suspenzija biti povučena u roku od osam dana ukoliko priznam krivicu,  što sam kategorično odbila“, priča profesorka koja predaje samo završnim razredima gimnazije, dakle punoletnim đacima.

„Suspenzija traje dok se ovo ne reši, a ako se posle toga bude pokretao bilo kakav disciplinski postupak plata će mi i nadalje biti samo 30 odsto zarade“, kaže Senka i dodaje: „Ja nemam nikakav pismeni dokaz odakle je došao nalog za pokretanje disicplinskog postupka protiv mene, jedino imam zaključak koji mi je uručen i na koji imam rok od osam dana pravo da se žalim“.

„Zrenjanin protiv nasilja“: Najoštrije osuđujemo odluku direktora gimnazije

Organizacioni odbor protesta”Zrenjanin protiv nasilja”saopštio je da najoštrije osuđuje odluku direktora Zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku sociologije Senku Jankov, nakon što je, kako se navodi u odluci, „u google učionici“ okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“!

„Smatramo da je ovo još jedan vid nasilja i represije koju vlast koristi protiv neistomišljenika.Postoje opravdane indicije da je ovo mnogo više nego suspenzija, i da je sve politički obojeno. U tom smislu stajemo uz profesorku Senku Jankov i ako se spszenzija ne povuče do sledeće srede kada je i najavljen novi protest “Zrenjanin protiv nasilja”, tražićemo i od građana da nam se priključe i pruže podršku našoj sugrađanki, koja se godinama bori za zdravo i demokratsko društvo“, poručili su iz Organizacionog odbora protesta.

Protest „Zrenjanin protiv nasilja“ podržavaju SSP, DS, LSV, Srce, Sindikat Sloga, SDS, DJB, Zajedno ,PSG, Kreni promeni, NS, PUF…

LSV: Zrenjaninska gimnazija da pod hitno povuče odluku o suspenziji profesorke

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila odluku rukovodstva zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku i aktivistkinju Senku Jankov.

Podsećamo da je profesorka Jankov juče održala govor na skupu „Zrenjanin protiv nasilja“, a kao razlog za suspenziju se pominje to što je ona, navodno, na google učionici škole okačila plakat sa pozivom na ovaj građanski skup. Odluka rukovodstva gimnazije predstavlja politički pritisak na profesorku Jankov, ali i sve nastavnike i učenike koji žele da konzumiraju svoja ustavna prava„, navela je Bojana Begović, predsednica odborničke grupe LSV u Zrenjaninu.

Ona je podsetila u ime stvoje stranke da je skup „Zrenjanin protiv nasilja“ bio građanski i da ga nisu organizovale političke partije, te se sa pravom postavlja pitanje zašto direktor ove zrenjaninske škole negira ustavna prava svojih zaposlenih„.

U 46. članu Ustava Srbije zagarantovano je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. Posebno je licemerno to što suspenziju potpisuju oni koji organizovano idu na skupove po direktivi vlasti. Zahtevamo od rukovodstva gimnazije da ovu odluku preinači i hitno povuče suspenziju profesorke Jankov! I ovi potezi poslušnika vlasti pokazuju da je kraj blizu, ali da se građani više ne plaše da slobodno govore i izažavaju svoj stav„, navodi se u današnjem reagivanju LSV Zrenjanin.

Profesorka koja uči decu o Holokaustu

Sociološkinja Senka Jankov je profesorka, koja na osnovu svog nastavnog, vannastavnog i društvenog angažovanja može biti samo primer kako se pojedinac bori za bolje društvo i građansku Srbiju navode i dodaju da je članica je Tima za prevenciju nasilja u školi, rukovodilac sekcije „Društvo u digitalnom oku” i vodi Učenički parlament.

Jankov sa svojim đacima godinama obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, i uvela je Zrenjaninsku gimnaziju u projekat Ministarstva prosvete – Učenje o Holokaustu. Ova zrenjaninska profesorka je sa učenicima snimila film o Ivanu Ivanjiju i doprinela da se u školi čuje svedočenje potomaka preživelog Holokausta.

Senka Jankov je 2020. po izboru čitalaca Lista Zrenjanin izabrana za „Ličnost godine”. Članica je Upravnog odbora Pokreta „Novi Optimizam”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari