Srbija je zemlja za nas i našu decu, poručili građani na skupu "Zrenjanin protiv nasilja" 1Foto: M.P. / Danas

Još jednom smo u koloni a već smo se našetali poslednjih dvadesetak godina, uvek iznosa i uvek sa jednom istom idejom, da živimo u društvu sa pristojim vrednostima, u društvu odgvornosti, poručila je okupljenima večeras na protestnom skupu „Zrenjanin protiv nasilja“ profesorka zrenjaninske gimnazije Senka Jankov.

Zrenjanin je večeras, po drugi put, poslao snažnu poruku da se protivi ukupnom nasilju u zemlji i da želi političke promene., na veličanstvenom i dostojanstvenom skupu.

U ime učesnika skupa poručeno je da je Srbija zemlja za sve nas i našu decu, i da ucene moraju da budu zaustavljene.

Okupljenima u Parku poljubaca u Zrenjaninu pročitani su i zahtevi protesta protiv nasilja, među kojima su smena saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida sa lažnim vestima, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane.

Zahtev je i hitno ukidanje programa koji promovišu nasije i nemroal na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, institucionalna odgovornost i smenjivanje ministra policija i šefa BIA, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbedonosna situacija u zemlji.

„Ovim zahtevima pridužujemo one koji se tiču nas, Zrenjaninaca. Pozivamo nadležne da reaguju na pretnje koje su su nakon prošlonedeljnih protesta upućeni preko društvenih mreža učesnicima protesta“, navela je, između ostalog, profesorka Olgica Rakić.

Srbija je zemlja za nas i našu decu, poručili građani na skupu "Zrenjanin protiv nasilja" 2
Foto: M.P. / Danas
Srbija je zemlja za nas i našu decu, poručili građani na skupu "Zrenjanin protiv nasilja" 3
Foto: M.Ppro. / Danas

Skupu je prisustvovao veliki broj građana, predstavnika opozicije u Zrenjaninu, građanskih udruženja, mladih.

„Mislim da prisustvujemo istorijskim trenucima, ovo što se dogodilo je prosto opredelilo narod. Naše društvo sa ovakvom vlašću se ne može reformisati, ova država i ova vlast zaista mora da se skloni, ja se nadam na miran način, da se proba da se izgradi novo demokratsko društvo“, ocenio je Branislav Grubački.

Srbija je zemlja za nas i našu decu, poručili građani na skupu "Zrenjanin protiv nasilja" 4
Foto: M.P. / Danas

Večeras su Zrenjaninci u dostojanstvenoj koloni šetali pored gradskog jezera, Malim mostom, da bi se potom zadržali ispred Gradske kuće, gde su žviždali i vikali „Vučiću odlazi“. Kolona je nastavila protestnu šetnju do nadvožnjaka.

Na čelu kolone nošen je transparent „Zrenjanin protiv nasilja“, a kolonu su činili mladi, roditelji sa decom, ljudi sa kućnim ljubimcima, neko je došao biciklom a bilo je i dosta penzionera.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari