Zrenjaninci na protestu protiv nasilja marširali po kiši i tražili smenu direktora gimnazije 1Foto: privatna arhiva

U Zrenjaninu je, uprkos snažnom nevremenu i kiši održan još jedan protest „Zrenjanin protiv nasilja“ a učesnici su nakon protestne šetnje žvižducima ispred gimnazije pozvali direktora ove škole na ostavku.

Razlog što građani traže njegovu ostavku je postupak suspenzije profesorke sociologije Senke Jankov, zbog toga što je u Google učionicu stavila plakat protesta „Zrenjanin protiv nasilja“.

Upravo na ovom mestu, na ulazu u školu, učesnicima građanskog protesta se obratio profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić. On je poručio da je nagomilano nasilje postalo naša normalnost.

„Nasilja ima previše u našem društvu, na njega se nije adekvatno reagovalo, posebno od strane onih kojima je poverena organizacija društvenog života i države. Nema velikog i malog nasilja. Svako nasilje je isto. Na njega se mora odmah i žestoko reagovati. Žestina reakcije na bilo koji oblik nasilja, od fizičkog, duševnog, do duhovnog, najbolja je prevencija za jedno društvo“, rekao je Čedomir Čupić.

Zrenjaninci na protestu protiv nasilja marširali po kiši i tražili smenu direktora gimnazije 2
Foto: privatna arhiva

Današnji protest u Zrenjaninu protekao je u znaku podrške suspendovanoj profesorki Senki Jankov. Njena koleginica, profesorka Olgica Rakić, navela da je u današnjoj Srbiji previše osobe kojima je naneta nepravda.

„Ovde smo zbog Senke ali i zbog drugih Senki, jer previše je takvih kojima se nepravda dešava. Ovde smo jer nam je dosta da živimo u senci vlasti, želimo iz takve senke da izađemo“, poručila je Rakićeva.

Ona je zatražila ostavku direktora Zrenjaninske gimnazije u ime okupljenih građana. A danas se učesnicima skupa obratila i profesorka Senka Jankov, navodeći da je ponosna na svoje đake koji su se pridružili skupu.

Zrenjaninci na protestu protiv nasilja marširali po kiši i tražili smenu direktora gimnazije 3
Foto: privatna arhiva

Želim da se zahvalim mojim divnim učenicima koji su danas ovde. Situacija u kojoj sam se našla jeste ružna, teška i nepravedna. Međutim, u svemu ovome nisam jedina ja koja sam važna. Naše društvo odavno se nalazi u jednom teškom i nezavidnom položaju. Svako ko pokuša da se suprostavi nepravdi biva sankcionisan„, rekla je Senka Jankov.

Zrenjaninci su i ove srede, po nemogućim uslovima i kiši u velikom broju izašli na protest. Građani su nosili transparente „Svi smo mi Senka“ i uzvikivali „Vratite Senku !“.

Pored građana, mladih, đaka i penzionera, u protestu su učestvovali predstavnici Novog optimizma, Građanskog preokreta, predsednik NUNS-a Željko Bodorožić.

Proteste protiv nasilja u Zrenjaninu, podržali su svojim prisustvom i predsednik stranke Dragan Đilas i članovi presedništva SSP.

 

Bili su prisutni predstavnici stranaka ali bez ikakvih obeležja, samo u svojstvu građana –  PUF, DS, LSV koje je predvodio njihov predsednik Bojan Kostreš, stranke Zajedno, Pokret Srce, SDS, NS i mnogi drugi. Na skupu je viđen i istoričar Milivoj Bešlin, kao i advokat Aleksandar Olenik.

Zrenjaninci na protestu protiv nasilja marširali po kiši i tražili smenu direktora gimnazije 4
Foto: privatna arhiva

Večerašnji skup je snažna poruka protiv svakog vida nasilja ali i podrška protestima u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari