BINKU: Ugljanin ne može da predstavlja sve Bošnjake u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, na poslednjoj konferenciji za novinare, došao je do brojke od oko 70 odsto Bošnjaka, koje predstavljaju njegova i Stranka pravde i pomirenja (SPP). Sabiranje je došlo nakon potpisivanja sporazuma između te dve partije o formiranju većine u novom Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV).

Tu tvrdnju demantuje novopazarski Bošnjački institut za nauku, kulturu i umetnost (BINKU), čije predsedništvo je analiziralo predstavničke potencijale bošnjačkih političkih partija u Srbiji.

Zaključeno je da Ugljanin ne može da predstavlja celu bošnjačku zajednicu, već samo 11,7 odsto pripadnika te zajednice u Srbiji. Takvog zaključka došli su analizom popisa iz 2011. i 2022.godie rezltata prošlogodišnjih izbora za BNV.

Iz BINK navode, da je prema popisu iz 2011. Bošnjaka u Srbiji bilo 145.278 ili 2,02 odsto od ukupnog broja stanovnika u Srbiji. Za prošlogodišnje izbore BNV, u poseban birački spisak upisano je 113.949 pripadnika bošnjačke zajednice, a na birališta je izašlo 47.549.

Podsečaju da je lista „SDP Husein Memić“ osvojila 15.930 glasova, „Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“ 15,276, „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ 12.988, „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ 1.791 i 230 glasova osvojila je „Bošnjačka lista – Esad Džudžo“.

Kad je crta podvučena, došlo se do podatka da je Ugljaninu i njegovoj SDA Sandžaka , u odnosu na ukupan broj Bošnjaka, poverenje dalo 11,7 odsto pripadnika te zajednice.

Iz toga je proizašao zaključak, da nekada neprikosnoveni lider Bošnjaka u Sandžaku i njegova partija „da ne mogu da predstavljaju na nacionalnom, niti bilo kojem drugom nivou Bošnjake, koji žive u Srbiji“ i „može da predstavlja samo svoju stranku i onaj deo birača, koji su mu ukazali poverenje, a nikako i preostalih 88,83 odsto Bošnjaka u Srbiji“.

O rezultatima analize,BINKU će da obavesti političke predstavnike u Srbiji, na Kmosovu, u BiH i Turskoj, ambasade i međunarodne organizacije.

s.novosel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari