BIRODI: Agencija za sprečavanje korupcije tvrdi da Vučiću nije bila potrebna saglasnost za obraćanje na skupu "Srbija nade" 1Foto: Vojin Radovanović

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je danas od Agencije za sprečavanje korupcije obavešten da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao javni funkcioner nije imao zakonsku obavezu da od nje traži saglasnost da govori na skupu „Srbija nade“, koji je organizovala Srpska napredna stranka, a iz dobijenog odgovora se vidi da on nije ni tražio saglasnost.

„Ovde se radi o javnom funkcioneru, predsedniku Srbije, koji je istovremeno bio i predsednik vladajuće stranke, koja ima sasvim dovoljan broj poslanika, koji mogu da pokrenu inicijativu ili budu odlučujući faktor pri odluci da li je predsednik prekršio Ustav, odnosno opredele odluku o njegovoj smeni“, naveo je BIRODI u saopštenju.

Naveli su da prema BIRODI istraživanju javnog mnjenja iz decembra 2022. godine za SNS bez podrške Aleksandra Vučića u kampanji ili na čelu SNS-a bi glasala samo jedna petina glasača SNS-a.

„S druge strane interesa, SNS kao stranka ima poslanike, koji odlučuju o tome da li će ili neće shodno obavezi iz člana 118 Ustava Srbije pokrenuti postupak za smenu predsednika Republike u slučaju kršenja Ustava, što je vrlo prisutna praksa u radu predsednika Republike, a na šta ukazuju profesori pravnih fakulteta u Beogradu i Kragujevcu“, naveli su iz BIRODI.

Ocenili su da je predsednik Vučić bio na partijskom skupu sa ciljem da održi rejting stranke u politički konjukturnom periodu po stranku, koja ima poslanike u skupštini koji odlučuju (ne)ustavnosti ponašanja predsednika.

„Odgovor Agencije da je predsednik Republike najavio na skupu „Srbija nade“ odlazak sa čela SNS-a, s jedne strane daje za pravo našoj argumentaciji, dok sa druge strane dovodi u pitanje informisanost i namere Agencije, jer predsednik je najavio učešće u formiranju novog političkog pokreta“, piše u saopštenju.

Ocenili su da je bilo kakvo partijsko angažovanje predsednika sukob ličnog i javnog interesa, jer partijski interesi, kao vrsta partikularnih interesa, su različiti od javnih interesa koje zastupaju javni funkcioneri među kojima je i predsednik.

„Pozivamo Veće Agencije za sprečavanje korupcije da se ovim povodom izjasni“, izjavio je BIRODI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari