Biserko: Beograd se sve više oslanja na Višegradsku grupu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Smena ambasadora Srbije u Poljskoj Nikole Zurovca po hitnom postupku je brzopleta i profesionalno neopravdan potez ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, s obzirom na to da je ambasador Zurovac od 2017. godine u više navrata potpisivao pisma kojima su ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija podržavali LGBT zajednicu u Poljskoj, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Očigledno je da se ambasador Zurovac, imajući u vidu da je tri godine unazad potpisivao slične peticije, pisma podrške poljskoj LGBT zajednici, i ove godine odlučio na taj potez, upravo iz pređašnjeg iskustva, kada zbog toga nije bio kažnjen, pogotovo ne na ovako drastičan način.

Ove godine je stao iza ovog pisma sa još 48 ambasadora, a sagovornica našeg lista ističe podatak iz izveštaja brojnih međunarodnih organizacija, prema kojima je položaj LGTB zajednice u Poljskoj najgori, u poređenju sa drugim zemljama EU.

Ovoga puta je zbog potpisa Nikole Zurovca odložena poseta ministra Nikole Selakovića Poljskoj, što je uslovilo i njegovu smenu.

– Poseta ministra Selakovića Poljskoj je odložena, kako je sam rekao, jer su mu nakon tog pisma otkazani brojni sastanci, što objašnjava prenagljenu reakciju ministra. Selaković se pravda da to pismo nisu potpisale ni sve članice EU. Radi se o zemljama koje imaju problematičlan odnos prema LGBT zajednici kao što su Mađarska, Rumunija, Bugarska. Ovim potezom ministar Selaković je poslao poruku da Vlada Srbije odustaje od univerzalnih vrednosti na koje se obavezala, ali isto tako još jednom je pokazala da ne želi da upodobi svoju spoljnu politiku sa politikom EU. Podilaženje konzervativnoj i liberalnoj Vladi Poljske još jedna je potvrda da Srbija, a ovo je samo jedna od tema, ne samo da nije opredeljena za evropske vrednosti, već ni za članstvo u EU – smatra Sonja Biserko.

Razlog zbog kojeg je Selakoviću odložena poseta Poljskoj, a reč je o pravima LGBT zajednice u toj zemlji, trenutno je, podsetimo, aktuelan i u Srbiji, kada je reč o zakonu o ispolnim zajednicama.

Iako je taj zakon gotov, a rađen je na najvišem državnom nivou, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, predsednik Srbije je jasno stavio do znanja da on taj zakon neće potpisati, što nije uslovilo reakciju čak ni premijerke Srbije, koja se otvoreno deklariše kao lezbejka.

Njena reakcija na smenu ambasadora je, takođe, začuđujuća, jer se svela na komentar da je Nikola Zurovac zaobišao procedure i da se u tome iscrpljuju razlozi za njegovu „kaznu“.

Sonja Biserko kaže da je deklarativno zastupanje evropskih vrednosti samo mantra, što se pokazalo i u vezi sa zakonom o istopolnim zajednicama koji se naišao na udaru vladajuće stranke u parlamentu.

Objašnjenje za ovakvo ponašanje vlasti u Srbiji, sagovornica Danasa vidi u činjenici da se Srbija sve više oslanja na Višegradsku grupu (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska), od koje očekuje podršku za brojna pitanja, posebno za ubrzani put Srbije u EU.

– Taj blok nastaje sa tendencijom da ospori evropske vrednosti i suprotstavi liberalni koncept, koji značajno ograničava EU unutra nje same, ali, između ostalog, i u njenom delovanju prema Zapadnom Balkanu – zaključuje Sonja Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari