Sve je dao, palio je vatre i sad se ispostavlja kao vatrogasac: Sagovornice Danasa o najavi Vučića da će zahtevati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog Kosova 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u ponedeljak, 5. februara, podneti zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN, u vezi sa Kosovom.

Vučić je kazao da je napisao pismo povodom tekuće situacije koje će dobiti svi predstavnici članica EU, predstavnici institucija EU, ali i predsednici i premijeri svih članica Saveta bezbednosti uključujući Rusiju i Kinu, „koje smo u internim konsultacijama obavestili koliko smo zabrinuti“.

Ukidanje dinara kao platežnog sredstva na Kosovu je ovoga puta povod za ovakve najave, iako takve najave nisu prvi put ispostavljene domaćoj javnosti, a od kojih je predsednik Srbije potom odustao. Poslednji put je najavio zahtev za takvom sednicom u julu prošle godine.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava kaže za Danas da je predsednik Vučić je izložen ozbljnim pritiscima kada je reč o Banjskoj i krađi izbora, te su sve njegove izjave u funkciji prikrivanja da je njegov manevarski prostor krajnje sužen.

– Prioritet zapadne političke zajednice jeste Kosovo, jer spada u bezbednosne rizike što se vidi i po njihovim reakcijama. Umesto da nađe svoje mesto u okviru evroatlantske zajednice što je najbolje rešenje za Srbiju, Beograd i dalje okleva i gubi istorijski korak. Može se desiti da ostane izolovan i bez podrške koju je do sada uživao – ističe sagovornica Danasa.

Sve je dao, palio je vatre i sad se ispostavlja kao vatrogasac: Sagovornice Danasa o najavi Vučića da će zahtevati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog Kosova 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Preliminarni kosovski izveštaj o Banjskoj je veoma detaljan i poražavajući za Srbiju, kaže dalje – imajući u vidu da implicira involviranost države Srbije i da je paravojna formacija delovala po instrukcijama Beograda.

– Činjenica da je Zapad nakon Banjske pojačao svoje vojno prisustvo u regionu svedoči da je to bio otrežnjavajući događaj nakon kojeg je usledio novi radikalniji pristup prema Srbiji. Sastanak sa Kvintom od pre dva dana, nakon čega nije bilo zajedničkog saopštenja, ukazuje na to da taj sastanak nije bio prijatan za Vučića koji i dalje tvrdi da je Banjska bila „otpor srpskog naroda“, a da su decembarski izbori bili „najčistiji i sa najmanje prigovora, žalbi i tužbi kojima bi se ukazivalo na nepravilnosti“ – ističe Biserko.

Prema njenim rečima, uvođenje evra na Sever Kosova moglo se očekivati, jer to je još jedan korak u zaokruživanju kosovske suverenosti.

– To je svojevremeno uradila i Crna Gora da bi se zaštitila od Beograda. Uvođenja evra za Srbe je takođe povoljno rešenje, jer uvođenjem platnog prometa i na Severu, pomoć Beograda bi bila transparentna i sprečila bi se manipulacija Srpske liste tim sredstvima – kaže ona.

To što predsednik galami i najavljuje pisma vodećim zemljama sveta, pa i Savetu bezbednost, ističe Biserko, u funkciji je zamagljivanja onoga šta se stvarno iza scene desava – a to je definitivan odlazak Kosova iz srpske orbite.

– Umesto da mu se da podrška u oslobađanju od bremena Kosova koji koči modernizaciju Srbije, većina kritičara upravo na tome želi da ga diskredituje – zaključuje Sonja Biserko.

Sve je dao, palio je vatre i sad se ispostavlja kao vatrogasac: Sagovornice Danasa o najavi Vučića da će zahtevati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog Kosova 3
foto FoNet Zoran Mrđa

Prema rečima Biljane Stojković, kopredsednice stranke Zajedno, Vučić po običaju priziva kosovske teme kada je u problemu.

– Trenutno je pritisnut zbog krađe izbora i sigurna sam da je video nacrt rezolucije koja će biti usvojena 8. februara u Evropskom parlamentu. Nikada teže nije bio osuđen i obeležen kao autokrata koji mora brutalno da pokrade izbore da bi ostao na vlasti. Ogoljen je – kaže naša sagovornica.

Kosovo je naravno ogroman problem, dodaje, ali problem o kom Vučić ne razmišlja sa aspekata građana srpske nacionalnosti.

– Ponovo će ih prevariti i ponovo će prepustiti sve elemente državnosti da bi sa sebe skinuo pritisak. Ne zanima njega život i zbog toga prozivanje Kurtija i međunarodne zajednice ima za cilj pravljenje magle. Sve je dao, raspaljivao vatre i sada se postavlja kao vatrogasac, mirotvorac i mučenik na oltaru zaštite srpstva. Postoje osnovane sumnje da je predaju dinara još letos ugovorio i tako zapečatio i taj deo cele priče. Niko više ne guta te laži, a najmanje kosovski Srbi – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari