Aleksandar Vučić: Nije Banjska pala s neba, ona je bila otpor srpskog naroda na KiM, a najteže noći sam imao zbog nje 1Printskrin TV Pink

Napadnute su srpske neklave. Danas su priparnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe u Peći, Osojanu i Klini, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, pretiraju i maltretiraju ljude.

– Napadnute sve srpske enklave nakon formalne odluke takozvane Centralen banke Kosova, suštinski to je odluka Kurtija, o ukidanju dinara čime se preti proterivanjem Srba – kazao je Vučić.

Kako je rekao Srbija u ponedeljak podnosi zahtev za održavanje hitne posebne sednice Saveta bezbednosti UN, jer znamo da ovo nije kraj.

Kako je objasnio Gvajana je predsedavajuća i nažalost je priznala nezavisnost Kosova

On veruje i da oni koji su priznali nezavisnost Kosova vide koje su posledice ovakvih odluka Kosova.

Kaad je reč o ukudanju dinara, on je naveo da od prvog Briselskog sporazuma do svih kasnijih, najvažnija norma je pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo. preko ZSO.

– Nažalost Aljbin Kurti je samoinicijativno doneo tu odluku. Sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva na teritoriji celog Kosova. Ili po definiciji genocida namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim uslovima za život. Oni ne mogu da se umire i razumeju da je važan dijalog koji vodi ka normalizaciji. Dijalog imamo jer Kosovo nije međunarodno priznata država. Kurti se svaki put poziva i očekuje podršku zapadnih sila na to da je nezavisna država. Jasno je da to nisu – kazao je Vučić.

Reakcija zapadnih sila drugačija

On je naveo da je ovog puta reakcija zapadnih sila drugačija i da je američko saopštenje snažnije od saopštenja EU. On veruje da će zapadni partneri održati reč o pobrinuti se za rešavnje ovog pitanja.

Prema njegovim rečima, zaposlenih na KiM je oko 38.000, a penzionera više od 29.000., dok se socijalna davanja daju za oko 32. 580 ljudi.

Za socijalan davanja svakog meseca država svakog meseca izdvaja 350 miliona dinara, kazao je on.

Vučić izneo podatak i da se 85 milioan dinara izdvaja za narodne kuhinje.

Prema njegovim rečima, ne kasni se ni jedan dan sa penzijama. On je podsetio da danas ide prvo povećanje za penzionere u celoj Srbiji uključujući i Kosovo.

Ukidanje dinara  nikada nije bila tema dijaloga

Vučić je naveo da je najvažniji zaključak da će Srbija učiniti sve da oni svoaj primanaj dobiju u teškim i gotovo nemogućim uslvoima.

Prema njegovim rečima, ukidanje dinara  nikada nije bila tema dijaloga.

– Nikada niko nije o tome pričao. Niti je moguće da to bude tema dijaloga. U ovome nisu učestvovali ni amerikanci ni evropljani, nego sam Kurti. Da li postoji neki koji ga krišom podržavaju, postoje. To su ljudi u čijim zemljama se vodi hajka protiv Srba na KiM – kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić: Nije Banjska pala s neba, ona je bila otpor srpskog naroda na KiM, a najteže noći sam imao zbog nje 2
Printskrin TV Pink

Kazao je da veruje da će Kurti nastaviti da provocira i pravi razne smicalice.

– Želim da vas obavestim da Kosovo nije član EU, a oni su 2002. usvojili evro kao zakonsku valutu. Evro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu. Na sajtu EK zapisano da Kosovo koristi evro  kao de fakto valutu jer nema sporazume sa EU. Kada kažu da Narodna banka Srbije pregovara sa njihovom bankom oni traže priznanje. Neće biti tih razgovora – naveo je on.

Vučić kaže da će se NBS držati zakona Srbije.

Prema njegovim rečima, Kosovo će se koristiti razmim smicalicama i trikovima, ali da će Srbija reagovati i naći privatne banke koje će dobijati licence i nalaziti rešenje za isplatu novca našim ljudima.

On je naveo da će nastaviti razgovore i saradnju sa stranim partnerima.

Pismo svetkim zvaničnicima

Vučić je završio pisanje pisama svim presdsavnicima država članiva EU, predstavnicima EU i predsednicima i premijerima država članica SB UN uključujući Rusiju i Kinu.

– U tom pismu ukazujem na sve eskalatorne poteze koje je Priština preduzela u protekle dve i po godne i šta je Srbija preduzela – objasnio je on.

Vučić je najavio da se kreće sa isplatom jednokratne pomoći od 25.000 dinara za lica obolelih od retkih bolesti, vaučera za podizanje lekova i medinskih sredstava u apotekama i vaučera za rehabilitaciju u vrednosti od 50.000 dinara.

Poziv misiji OEBS

On je savetovao Vladu i premijerku da pozove misiju OEBS i na lokalne izbore koji će biti ove godinei uvaži njihove preporuke.

– Sve što bude došlo kao preporuka (ODIHR) za bilo koje buduće izbore u potpunosti treba ozbiljno da sagledate i da ih pozovete da prisustvuju predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u maju ili junu. Važno je da pokažemo da smo transparentni i da ništa ne krijemo i da želimo da prihvatimo njihovo nadgledanje tih izbora kako bi mogli da pokažu celom svetu šta je stvarna istina u vezi tih izbora – kazao je on.

Najčistiji izbori do sada

Na pitanje novinarke televizije Pink o pisanju medija da mu na naplatu dolazi incident u Banjskoj i pokradeni izbori, te da ga predstavnici Kvinte nisu slušali na nedavnom sastanku, te da odgovori na pitanje da li se letos u dijalogu Beograda i Prištine razgovaralo o ukidanju dinara, kaže da su svi akti koji su donošeni dostupni svima i da je dijalog transparentan.

– Ukidanje dinara ne može da bude tema niti deo implementacionog sporazuma. Kada je reč o pokradenim izborima, poslednji izbori su bili najčistiji i sa najmanje prigovora, žalbi i tužbi kojima bi se ukazivalo na nepravilnosti. Neki ne mogu da podnesu uzastopne poraze, i opravdanje za svoje poraze moraju da nađu u krivici onih koji ih stalmno pobeđuju. I verujem ad će to nastaviti da čine. Svi u Evropi znaju da nije bilo pokradenih izbora. Ima nekoliko Kurtijevih lobista koji vode tu kampanju protiv Srbije  – kazao je on.

Kada je reč o Banjskoj Vučić je rekao da je istraga u toku i da nadležni organi rade posao i da će izaći sa optužnim predlozima u dogledno vreme i da će se videti za koja dela.

Najteže noći zbog Banjske

– Kome je stigla na naplatu Banjska. Jel to govori neko ko pledira da se be nazove srpskim političare, i jel to nekom ko bi da štite srspske interese. Nije Banjska pala s neba. Ona je bila otpor srpskog naroda koji žive na KiM. Za razliku od policajaca koji su došli da ih hladnokrvno likvidiraju. Kriju se činjenice. Čudno je da mi znamo više od Albanaca i međunarodne zajednice. Ti Srbi su tražili i od mene i države kada su imali barikade da ne budu progonjeni kao zveri i kao zečevi jer su učestvovali na barikadama – naveo je on.

Objasnio je da je dobio garantije Evropljana i Amerikanaca da ih neće progoniti, ali to što je pisalo na papiru je ostalo mrtvo slovo i tada je došlo do pobune.

On je upitao koliko morate da mrzite zemlju i narod da se radujete posledicama po svoju zemlju zbog Banjske, te da je imao najteže noći zbog Banjske.

Kada je reč o sastanku sa Kvintom, on je naveo da je sastanbak bio težak ali dobar te da misli da sve zemlje članice Kvinte dele srpske stavove. On se, kaže, iznenadio stavom Amerike.

Upitan o preporuci za Srbe na KiM ako dođe do usložnjavanja situacije,Vučić je naveo da će Srbi na KiM dobijati novac i da neće biti oštećeni duže od tri dana za svoje prinadležnosti, kao i da će Srbija pratiti svakodnevno situaciju. On očekuje mnogo problema, ali kaže da Srbi na KiM ne treba da brinu.

Prema njegovim rečima, Srbija je davno trebalo da prihvati tablice sa Kosova i da je to uspeh Srbije. On je podsetio da je sporazum o tablicama potpisan 2011. i da ga je potpisao Borko Stefanović (tada pregovarač sa Prištinom, sada zamenik predsednika SSP prim. aut), a mi smo pokušavali da izvučemo da se zadrže srpske tablice što duže.

Konferenciji su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić,  ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i ostali članovi vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari