"Vučić je ostao bez teksta, a građani bez institucija": Izostanak saopštenja nakon sastanka sa Kvintom - taktički potez ili rezultat dubokih razlika? 1Foto: Printskrin Instagram @buducnostsrbijeav

Očito da postoje duboke razlike u stavovima Kvinte i Aleksandra Vučića u vezi sa ukidanjem dinara na Kosovu i Metohiji. Kvinta zagovara neki tranzicioni period, a Beograd bi da se ništa ne dira u platnom prometu i statusu dinara. Na to upućuje i izjava šefa vladine Kancelarije za Kosovo. Opet imamo dramatiku i opet su nas „iznenadile“ stvari na Kosmetu i potezi Prištine“

To kaže za Danas Srećko Đukić, diplomata u penziji, komentarišući moguće razloge zbog kojih je, nakon sastanka Kvinte i Aleksandra Vučića, izostalo zvanično saopštenje predsednika Srbije.

Pojedini sagovornici Danasa, ipak, ocenjuju da je izostanak saopštenja taktički diplomatski potez.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu uveče sa ambasadorima zemalja Kvinte – Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije i predstavnikom Ambasade SAD u Beogradu u zgradi Predesedništva. Povodom ovog sastanka iz Kabineta predsednika Republike saopšteno je da neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka.

„Svaka formalna reč bila bi suvišna“, navedeno je u saopštenju.

Đukić kaže da je neverovatno do koje mere Beograd ne može da predvidi ni jedan jedini potez Prištine.

„Ili on to namerno čini? Problem je i Brisela koji se ponaša kao vatrgasac i ne vodi predvidiv pregovarački proces i dozvoljava da se stvari otimaju kontroli. Politika ultimatuma Prištine donosi rezultate, ili drugim rečima Priština vodi pregovore, a onda se Beograd u krajnjoj liniji slaže. Toliko dugo traju pregovori između dve strane i posrednistvo Brisela a samo je Priština naučila lekciju? Tačno se zna koja pitanja stoje na stolu. Zašto se ne identifikuju i Srbi na Kosovu poštede stresnih situacija, mada ni nama van Kosova uopšte nije svejedno“, napominje Đukić.

Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, povodom izostanka Vučićevog saopštenja nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte, kaže da ne mora svaki diplomatski sastanak da se pretoči u PR vežbu.

„Ovaj put stanje oko dinara na Kosovu verovatno je i složeno i nejasno, a Kurtijeve poteze ni zapadne diplomate ne mogu da predvide. Pa je i Vučić rešio da otćuti“, navodi Lopandić, dok politički analitičar Dragomir Anđelković, smatra da se Vučić pred srpskom javnošću predstavlja kao „lav“ i onda kada je u kontaktu sa moćnim strancima ponaša kao „miš“.

Anđelković napominje da mu oni nekada – shvatajući da im je to korisno u okolnostima kada gradi lažni imidž borca za nacionalne interese dok zapravo deluje kao kvisling – dopuštaju.

„Ali ponekad i ne žele da tolerišu njegovu pozersko-medijsku grmljavinu usmerenu ka svim ili pojedinim velikim silama. Očito je to sada bio slučaj, pa zbog poniznosti pred zapadnim igračima moćnijim od sebe, Vučić nije smeo da pokrije i prikrije retoričkim junaštvom“, navodi sagovornik Danasa.

Sličan stav povodom izostanka saopštenja iz Predsedništva nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte ima i Zoran Lutovac, predsednik DS.

On kaže da je u Vučićevom maniru da izbegava da građanima saopštava loše vesti. Vučić, kako kaže Lutovac, saopštava samo ono što mu jača rejting. Loše vesti saopštavaju drugi, a on ih posle relativizuje.

„Vučić je ostao bez teksta. Građani su ostali bez institucija. A ceo sistem je bez ikakve odgovornosti. Kada državu vodi jedan čovek, onda je to privatna država i pravila važe kao u privatnim firmama – vlasnik može da proda svoju imovinu kada i kome god hoće i ne mora nikoga da obaveštava šta radi“, ocenjuje Miodrag Gavrilović, još jedan demokrata.

Ognjen Gogić, politikolog sa KiM, međutim, kaže da to što je sastanak završen bez saopštenja ne znači da je ostao bez rezultata.

„EU je objavila saopštenje u kom izražava zabrinutost zbog ukidanja dinara na Kosovu koje u potpunosti odražava gledišta koje zastupa srpska strana. To ukazuje da je diplomatska aktivnost Srbije dala izvesne rezultate i da je EU uvažila određene stavove Srbije. Da se nakon sastanka predsednika Vučića sa ambasadorima Kvinte izašlo sa saopštenjem koje bi to otvoreno reklo, Priština bi imala prostor da optuži EU da je pristrasna u korist Srbije i bila bi manje spremna da uvaži te zahteva“, navodi Gogić.

Prema njegovim rečima na ovaj način će Prištini olakšati pravljenje kompromisa po pitanju dinara.

„Dakle, u pitanju je taktički diplomatski potez. Države Kvinte su po ovom pitanju stale na stranu Srbije i kontraproduktivno bi bilo to potencirati pred Prištinom“, zaključuje politikolog sa KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari