Bisljimi: Nijedna od međunarodnih institucija ne dovodi u pitanje zakonitost odluke CBK 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je danas da nijedan od zahteva uključenih strana, posebno međunarodnih prijatelja Kosova, ne dovodi u pitanje zakonitost pravilnika koji je usvojila Centralna banka Kosova (CBK), koji se odnosi na pitanje gotovinske isplate na Kosovu.

On je novinarima rekao da se ne dovodi u pitanje činjenica da je CBK „jedina institucija koja kreira i sprovodi monetarnu politiku“ na Kosovu.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je u celom procesu CBK nezavisna institucija i da je u dizajnu monetarne politike, Centralna banka podložna samo „kosovskom Ustavu i najnaprednijim međunarodnim standardima koji regulišu platni sistem“.

„Isti ne spore da je evro bio i ostaje jedina zvanična valuta u upotrebi, svi visoko cene potrebu zaštite građana i bankarskog sistema od falsifikovanih novčanica, od aktivnosti kojima se finansira terorizam, od pranja novca i drugih rizika sa kojima se suočava finansijski sistem jedne zemlje“, kazao je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, jedina briga partnera Kosova je neophodnost da za eventualno prilagođavanje rada po novim pravilima, oni građani koji su prihvatili i prihvataju transfere iz Srbije, imaju malo više vremena na raspolaganju i istovremeno da budu bolje informisani o implikacijama koje proizilaze iz primene tog propisa.

Bisljimi je dodao da primena uredbe ne znači zabranu transfera iz Srbije i ne znači eventualne finansijske reperkusije za čuvanje valute druge države (konkretno i dinara).

„Rukovodstvo Centralne banke Kosova ponudilo je opcije kako se to može rešiti bez izazivanja eventualnih poteškoća i nejasnoća građanima srpske zajednice, koji su do sada poslovali sa dinarom“, kazao je on.

Istovremeno, kako je dodao Bisljimi, Vlada Kosova je posvećena da obezbedi da eventualni prelazni periodi obezbedi da se građani prilagode što brže, lakše i bez štete.

Dodao je i da Vlada Kosova traži od rukovodstva CBK da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije, kako bi se pronašao najpogodniji mehanizam koji će omogućiti nastavak daljeg slanja donacija iz Srbije građanima srpske zajednice na Kosovu.

„A to istovremeno obezbeđuje transparentnost i sigurnost za finansijsko tržište zemlje“, kazao je Bisljimi i kao primer spomenuo način slanja podrške Kosova opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa koji prolazi kroz određene procedure Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari