Igor Novaković: Ukidanjem dinara ne ide se u susret dijalogu, Kurti ojačava svoju poziciju pred izbore 1Foto: print screen Kosovo online

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove smatra da se odlukom Centralne banke Kosova o ukidanju dinara u platnom prometu na Kosovu ne ide u susret dijalogu već ka nametanju određenih gotovih rešenja, prenosi Kosovo online.

Ukazao je da se iz današnjih izjava lidera Kosova može videti da Priština ne razmatra suspenziju odluke o ukidanju dinara, nego se rok pomera da se „građani prilagode“.

„Kako sam ja razumeo ono što je ona (Vjosa Osmani) rekla to je da suspenzije neće biti, ali da će sa konačnom odlukom kako će se mera primenjivati izaći za nekoliko dana, što može da znači izvesno odlaganje ili pronalaženje nekog novog modaliteta sa kojim bi se dao neki tranzicioni perod. Ona i govori o tome da se ‘građani prilagode'“, rekao je Novaković za Kosovo onlajn.

Međutim, kako ističe, ključno je pitanje koji je zaista uticaj odluke CBK na dijalog i šta se sa tim potezima postiže.

Ukazuje da je bilo očigledno, na osnovu izjava zemalja Kvinte, da ovo pitanje treba da se rešava kroz pitanje ZSO, a ne odvojeno.

„Dakle, ovo su unilateralni koraci kojima se ne ide u susret dijalogu, već se ide ka nametanju određenih gotovih rešenja“, primećuje Novaković.

Konstatuje da bi život srpskog naroda na Kosovu, ukoliko se odluka o ukidanju dinara sprovede, bio veoma otežan. Pitanje je, navodi, kako će funkcionisati škole, bolnice i druge institucije koje i dalje postoje na Kosovu i kako će zaposleni primati plate.

„Nesporno je da velika većna njih već sada koristi evro u kontekstu redovnog života, ali u principu, kada je reč o funkcionisanju samih institucija tu se postavlja pitanje i kako će to posle uticati na svakodnevni život običnog građanina. Tako da mi smo već čuli od nekih drugih eksperata sa Kosova da će efekti biti prilično katastrofalni, pre svega za one koji nemaju neke druge izvore finansiranja“, rekao je on.

Na pitanje hoće li, ukoliko bi se ipak dogodilo da Priština odustane od ukidanja dinara, to biti znak dobre volje ili bi se ta tema koristila kao pretnja Srbima da svakog časa može biti ponovo aktualizovana, Novaković je ocenio da je ta odluka samo jedna u nizu odluka sa kojom se ustvari gleda na „neko zaokruživanje subjektiviteta i kontrole pred ono što nam dolazi“.

„Ne mislim, u principu, da nam dolazi dijalog, već dolaze prvo izbori na Kosovu, koji će najverovatnije biti na leto ove godine kada dođe dijaspora. To znači da su svi ovi potezi usmereni ka nekom jačanju pozicije samog Kurtija i njegove političke elite pred cikluse izbora u EU i SAD“, pojašnjava on.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je juče razgovarao u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao je da je tokom razgovora sa Kurtijem pomenuto pitanje odluke CBK, ali da neće „da bude portparol kosovske vlade“, već će danas vlada saopštiti informaciju u vezi sa uredbom CBK.

Kurti je danas tim povodom rekao da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne i da ona samo radi svoj posao, kao i da evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine na Kosovu nije pitanje koje je predmet pregovora.

Predsednik Upravnog odbora Centralne banke Kosova Baškim Nurboja danas je izjavio da se ne razgovara o suspenziji uredbe ove institucije kojom bi se srpskoj zajednici zabranilo korišćenje srpskog dinara, već o odlaganju implementacije.

Upozorava da prostora za implementaciju sporazuma i dijalog ima vremena samo nekoliko meseci.

„Drugim rečima za dijalog i neku implementaciju mi imamo ograničeni period ako uzmemo zdravo za gotovo ono što je Vučić rekao, da će vlada biti od 15. marta. Mi imamo neki period od polovine marta do kraja maja za implementaciju i dijalog, nakon toga mislim da sve polako ide na neki stend baj mod koji će trajati verovatno do kraja godine“, zaključio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari