Ko zvecka oružjem pred vratima Saveta Evrope? 1foto FoNet/PSSE

Već koliko sutra, najdalje u sredu, znaće se da li će Savet Evrope zaista, kako tvrdi Priština, pozitivno glasati za članstvo samoproglašene kosovske države u ovoj organizaciji ili neko možda, ipak, postoji mada je nejasno da li je reč o pridruženom ili punopravnom članstvu?

Zvanični Beograd navodno već ima saveznike u Evropi koji će reći “ne” Kosovu u SE i Rezoluciji o Srebrenici u UN, koji su nekako došli u isto vreme.

Da li je to dovoljno ili će to biti pokriće za srpsku diplmatiju, jer se verbalnim prihvatanjem Francusko-nemačkog predloga predsednik Srbije pred Zapadom obavezao na nesprečavanje članstva Prištine u međunarodnim organizacijama?

Kako će na odluke SE možda uticati iranski dronovi na izraelskom nebu tokom vikenda i nove oružane komplikacije na Bliskom Istoku, realno stanje na ukrajinskom ratištu, preraspodela svetske moći koju bi mnogi da vide makar u najavi…?

U lokalnim “kućnim razmerama”, čini se da su uloge podeljene i, uz pomoć stranih “prijatelja” dobro pripremljene. Trenutno se u igri i popis stanovništva na KiM u organizaciji Prištine koji Srbi bojkotuju, bojkot-drama oko referenduma za opoziv albanskih gradonačelnika i izbora na severu KiM gde, kako Vučić sad tvrdi, Srbi nemaju potrebnu natpolovičnu biračku većinu, a do dolaska SNS 2012. na vlast u ovom delu Pokrajine živelo je svega 500 Albanaca, dok sada, tvrde predsednikovi poltički oponenti, fali 40 hiljada Srba.

Ko zvecka oružjem pred vratima Saveta Evrope? 2
Foto: Aleksandar Veljković

Iz Prištine stižu signali da je Kurtijeva vlada, mnogo hvaljena za katastarski upis imovine manastira Visoki Dečani posle osam godina odbijanja da spovede odluku Ustavnog suda Kosova, obećala da će, ako prođe u SE, već 10. maja istom tom sudu poslati Nacrt statuta zso koji je izradila EU.

Naravno, bez garancija da će Nacrt biti prihvaćen. Svestranačko cinkarenje u skupštinskoj raspravi o izboru Ane Brnabić za novog predsednika srpskog parlamenta pokazalo je da pitanje uslova za ulazak Prištine u SE nije prošlo bez Beograda.

Doduše treći uslov, prestanak eksproprijacije srpske imovine na severu KiM, sad niko ne pominje.

Kosovski zvaničnicii tvrde da “Kosovu, koje je statistički bezbednije od Londona, opasnost i dalje preti iz Srbije”, čiju “invaziju” na terenu ovih dana prizivaju pojedini britanski novinari. Fabrikovanje priča o beogradskom “zveckanju oružja” podgrejao je juče sam Vučić rodoljubivim marketing izjavama na vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije „Kobre”.

Nemački mediji procenju da se Kurtiju žuri, a da Vučić “kupuje vreme” dok se Donald Tramp ne vrati u Belu kuću, mada on navodno “ima američku podršku bez obzira na stanje ljudskih prava i diktaturu u Srbiji sve dok prodaje oružje Ukrajini”. Čeka se odluka SE?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari