Vučić najavio promenu spoljne politike, Jeremić nosi njegovo pismo u UN 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Narode srpski glavu gore, poručio je Aleksandar Vučić, najavljujući promenu spoljne politike Srbije od pasivne ka aktivnoj, dok će izaslanik koji će predati pismo predsedniku Generalne skupštine UN i porazgovarati sa njim biti Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova koji je bio i na čelu GS UN.

Taj preokret prema njegovim rečima, izaziva najavljena Rezulucija u Savetu bezbednosti UN o genocidu u Srebrenici. Vučič je o tome i o učlanjenju Kosova u PS Saveta Evrope govorio detaljno.

„Napisao sam ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima uglavnom personalizovano, svakom sam se obratio imajući u vidu okolnosti, na jedan način priznavačima, na drugim nepriznavačima Kosova, sva ta pisma su prosleđena“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima nakon smotre i svečanosti u kasarni „Vasa Čarapić“ u Beogradu, povodom dana Specijalne vojne jedinice Kobre.

„U tim pismima tražio sam da još jedanput razmotre svoju odluku i odluku PS SE koja će uslediti svakako kroz dva dana, da na Komitetu ministara njihova odluka bude drugačija, jer je jasno da se na Kosovu sprovodi goli teror nad srpskim narodom i da nema vladavine prava, te da nikakav proces ne postoji“, napomenuo je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da odgovore još nije dobio ali da to nije ni  realno, napomenuvši da je preko amabasador posalo poruke i u Peking i u Moskvu.

Ubuduće ćemo imati partnere i prijatelje, u svetu i regionu, rekao je, ističući da više nema pasivnog držanja kako bi se bilo u dobrim odnosima sa svima. Više puta je pomenuo da je pozicija Srbije da smo „saterani u ugao“.

„Posebno sam ukazao na trik 10. maja o slanju nacrta ZSO Ustavnom sudu, posle koga neće ništa uslediti. O tome sam razgovarao i sa Makronom, on je imao razgovore sa Šolcem, ne znamo kako će se stvari dalje razvijati, a mi ne samo da ćemo se držati prava nego ćemo se i dalje boriti za pravdu i istinu“, istakao je.

Prištinske vlasti su juče uhapsile izuzetnog hrabrog čoveka koga su već ranili 2021. ti policajci su bili teroristi jer nisu imali pravo da budu na severu Kosova, po dokumetnima tamo su imali pravo da prisustvuju samo pripadnici KP srpske nacionalnosti, a sada ga terete za rušenje ustavnog poretka, naglasio je.

Onog trenutka kada naše pravosuđe bude spremno da radi svoj posao, svi oni koji krše naš Ustav tamo gde imamo efektivnu vlast, biće gonjeni i hapšeni, naš Ustav je toga što se moramo držati, a ne preporuka stranih ambasada, napomenuo je.

Prekosutra ću ići u Mostar, ne znam da li ću imati vremena sa Dodikom da idem i u istočnu Hercegovinu, pripremam se za Njujork, napisao sam pismo za  predsednika GS UN, zahvalan sam gospodinu Vuku Jeremiću što je iskazao želju da pomogne, nemam problem da iskažem poštovanje, istakao je Vučić.

Gospodin Jeremić će predsedniku GS UN predati moje pismo i porazgovarati sa njim, pozivam sve ljude koji mogu da pomognu u (protivljenju) rezoluciji o Srebrenici jer tu nije reč o zločinu koji se dogodio već o geopolitičkoj igri velikih sila, poručio je Vučić dodajući ipak da će Jeremić na osnovu toga steći „politički kapital“, ali da on nema problem s tim.

Boriću se jako protiv lobiranja velikih sila ma koliko bio mali i iz stostruko manje zemlje, ne mislim da je to pitanje snage, već istine, svetinja koju branite je mnogo veća od sile koja vas napada, tako da ćemo da se borimo snažno i do kraja, i iznenadiće se rezultatom, male su šanse da pobedimo, ali će se iznenaditi koliki je otpor manjih zemalja i koliko je zastava Srbije popularna u svetu i kako smelost i odvažnost postaju sve više karakteristike čovečanstva, poručio je.

Biću u Njujorku osim što ću prisustvovati na sednici SB UN, o Kosovu, prvo su nama sprečili temu staru četiri godine, a onda su nam doneli temu staru 29 godinu, o njihovom licemerju je sumanto i govoriti 23. i 24. aprila, sa prijateljskim zemljama ću obavljati konsultacije boriću se, urpkos tome što moja molba ide protiv sile, nakovnja i čekića, dodao je.

Ako to izglasaju (Rezoluciju o genocidu), onda ćemo istoga dana, pošto su se dve zemlje, članice NATO kandidovale za nestalnu članicu SB UN, istog trenutka ćemo da se kandidujemo i istog ćemo ih časa pobediti, i od sada ćemo da ih pobeđujemo na svim telima UN, dodao je.

Ali, pošto su nam potuljeno rekli da se nigde ne pominje Srbija (u Rezoluciji), ni mi nigde nećemo pomenuti Nemce, ali ćemo podnositi rezolucije o zločinima u Kragujevcu i Jajincima, pa sledeće godine o Jasenovcu, reći ćemo da je to civilizacijska vrednost, otvorili su takvu Pandorinu kutiju da će uskoro da se suoče sa (rezolucijama) o genocidu nad svojetskim i ruskim narodom u Drugom svetskom ratu, istakao je Vučić.

Oni će da nam odrede gde smo poničili genocid, a mi ćemo da budemo oduševljeni, nastavio je predsednik Srbije u irodničnom tonu, dodajući da su šuplje priče o Viliju Brantu, kako to da niko od tih Brantova nije došao da se pokloni u Bratuncu, kažu tamo je poginuo neko ko se suprotstavljao poretku, ne nego su poginuli Srbi i Jevreji, ispričao je Vučić.

Trikove sprovode na tri nivoa, na prvom imaju tog Stojkovića (Čedomir Stojković) i onog što je komandovao vojskom (Zdravka Ponoša), do liberalnih, odnosno antisrpskih medija, drugi je regionalni nivo u kome će svi da nam objašnjavaju kako su siti Srba, stoku srpsku treba zatrti i treći nivo je u svetskim medijima, došla neka i stavila pancir na sever Kosova, sram te bre bilo lažovčino jedna, i to lažu već 25 ili 26 meseci i valjda misle da niko ne sme ništa da im kaže, ispričao je u dahu Vučić.

On je istakao da se srpske zastave neće stideti.

Srpska zastava i na Ist Riveru i u Strazburu, ne samo da neću da se stidim, nego ću svakog od njih biti spreman da pogledam u oči, pokretaćemo stvari, nećemo više da budemo pasivni želeći da gradimo najbolje odnose, mi sad nemamo kud, saterni smo u ugao, istakao je.

Na pitanje da komentariše aktuelnu situaciju iranskog napada dronovima na Izrael, odgovorio je da očekuje smirivanje ali tenutno.

O lokalnim izborima

Na pitanje N1 o spajanju lokalnih i beogradskih izbora, Vučić je odgovorio ironično sa „bio sam siguran da ćete kada je srpski narod pritisnut postaviti pravo pitanje od značaja za narod“.

To je pitanje zakona i verujte, nisam se time ni bavio, da vas podsetim kada smo imali raspravu u stranci, bio sam za sve izbore 2. juna, ali su u stranci bili protiv, ne možete da naterate odbornike da podnesu ostavke, napomenuo je.

Mnogo Srbija ima veće probleme od lokalnih izbora i ko će da sačuva tron opozicionih lidera, to je pitanje koje me veoma malo zanima, zanima me samo da bude sve u skladu sa zakonom, pitao sam u velikom istraživanju koga sad interuju lokalni izbori to je 2 odsto, to su vaši verni gledaoci, poručio je Vučić a potom je rekao da se iskreno nasmejao u svoj svojoj muci na pitanje Pinka da komentariše odnos Save Manojlovića i Dragana Đilasa.

Pa zamislite da to sad komentarišam, a ovaj se sprema za neka buduća vremena, kad Vučić napusti politiku, a ovom drugom kratak fitilj pa ne može da ga gleda, ipak je rekao Vučić.

Za Josipa Juratovića, nemačkog poslanika, predsednik Srbije, je rekao da se razume u karburatore i nešto malo u prava hercegovačkih Hrvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari