Kancelarija za KiM optužila SAD i EU da su odgovorne za hapšenje Srbina na Brnjaku 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije optužila je danas Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da su „direktno odgovorne“ za hapšenje Srbina S. S. iz Zvečana.

U saopštenju Kancelarija za KiM je navela da je kosovski premijer Aljbin Kurti, sa svojim specijalnim snagama, „puki izvršilac“ hapšenja S. S.

„Priština tereti S. S. za navodno kršenje takozvanog ustavnog poretka, takozvanog Кosova, samo zato što je branio svoj dom kada su (specijalne jedinice kosovske policije) Rosu 13. oktobra 2021. upale u Zvečan i bacale suzavac na Srbe, i tada upucala uhapšenog S. S, koji je bio životno ugrožen“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM navodi da je „on jedan od brojnih Srba koji su u prethodnom periodu na miran i demokratski način branili svoje pravo na život“, kao i da je on jedan od mnogih koji je postao žrtva „Kurtijeve srbomrzačke politike“.

„Srpski otpor Кurtijevom zulumu doveo je i do mirnih protesta i barikada kao izraza vapaja srpskog naroda da ih međunarodna zajednica čuje. Da budemo sasvim precizni, EU i SAD su 28. decembra 2022. godine dali čvrste pisane garancije državnom rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja niti progona Srba sa severa Кosova i Metohije zbog učešća na mirnim protestima i barikadama kojima su samo branili svoj kućni prag“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM navodi da se u „tački četiri pomenutih garancija nedvosmisleno navodi“ da je rukovodstvo Кosova potvrdilo da nema liste kosovskih Srba za hapšenje ili procesuiranje zbog učešća na mirnim protestima – barikadama.

„Upravo zbog ovih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa КiM da barikade povuku, što su oni i učinili, nevoljno, ali slušajući svoju državu Srbiju i svog predsednika, ali i tada upozoravajući čitav svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM su naveli da smo danas svedoci da „garancije i reč najmoćnijih zemalja sveta padaju pred silom i terorom Prištine, a da prava i pravde za Srbe na Кosovu i Metohiji nema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari